29. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekonomija Politika Srbija Vesti

Ministar Nedimović: Posle 30 godina srpska piletina na EU tržistu

Ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović, danas je u Briselu dogovorio početak odobravanja procedure izvoza pilećeg mesa iz Srbije u EU.

”Pileće meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržistu. Kada je reč o svinjskom mesu imaćemo još jednu kontrolu u februaru mesecu, ali mi smo svoj posao završili”, poručio je Nedimović iz Brisela za Tanjug.

Nedimović napominje da je Srbija završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i da je sada vreme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe.

Poslednji put kada je Srbija bila pristuna na evropskom tržistu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama bilo je još u doba SFRJ.

U međuvremenu izvoz se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

”Sada otvaramo nova tržista sa kojima rastu i nove šanse. Sve što proizvedemo i u poljima možemo da provučemo kroz stočni fond i napravmo dodatnu vrednost”, ocenjuje Nedemović.

U svojoj poruci poljoprivrednicima u Srbiji ministra Branislav Nedmović naglašava da je najvažnije da povedu računa u procesu tova zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti.

”Ako to uradimo sada imamo nekoliko različitih tržista i u zavisnoti od cene bolje prodajemo robu. To je suština trgovine u poljoprivredi- da ti je sve otvoreneo i da možeš da biraš kome ćeš da prodaš”, kaže Nedimović.

Ministar poljoprivrede Srbije je tokom razgovora u Generalnom direktorijatu EK za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD II i IPARD III koji će biti aktuelan u narednih sedam godina.

Tim programom EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapacitata i ruralnog turizma u zemljma u procesu pristrupanja.

Related posts

U Srbiji potvrđeno 2.719 novih slučajeva

Mirjana Popović

Eksplozija auta u centru

Mica Milakov

Vučić čestitao košarkašicama na osvojenoj bronzi

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija