21. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

Srbija na konferenciji o klimatskim promenama u Glazgovu

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa regionalnim ambasadorom za Evropu, centralnu Aziju, Tursku i Iran, Dejvidom Moranom o predstojećoj konferenciji o klimatskim promenama (COP 26), koja se u novembru održava u Glazgovu,

a Moran je rekao da im je čast da na konferenciji u Glazgovu, koja okuplja svetske lidere, ugoste predsednika Aleksandra Vučića i srpsku delegaciju.

On je istakao da je od krucijalne važnosti za svaku vladu da pitanje klimatskih promena i životne sredine uključi u sve javne politike – od ekonomije, obrazovanja, socijalnih pitanja do rodne ravnopravnosti.

Resorno ministarstvo je pripremilo novi investicioni plan, vredan 17 milijardi evra, od čega je više od 10 milijardi namenjeno projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije i elektroenergetike, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović povodom planova Srbije na polju zelene agende i energetske tranzicije.

Mihajlović je govorila i o planovima Srbije na polju zelene agende i energetske tranzicije, a sastanku je prisustvovala i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šon Meklod, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarka je istakla da su zdrava životna sredina, borba protiv klimatskih promena i energetska sigurnost veoma važna tema za za Srbiju.

“Doneli smo nove zakone, pripremili strategiju razvoja energetike do 2050. i nacionalni plan za klimu i energetiku i pripremili smo se za zelenu agendu i energetsku tranziciju. Srbija je država koja hoće da se kreće brže i bude još efikasnija u ovom procesu, a svojim radom na novom modelu rasta, Srbija hoće da bude šampion. Konferencija u Glazgovu je značajna, aktivno ćemo učestvovati”, poručila je Mihajlović.

Ona je istakla da je Ministarstvo pripremilo novi investicioni plan, vredan 17 milijardi evra, od čega je više od 10 milijardi namenjeno projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije i elektroenergetike.

„Dekarbonizacija je naš cilj i vizija da do 2050. završimo taj proces. Da gradimo nove kapacitete – velike hidroelektrane, vetro i solarne elektrane i na taj način povećamo proizvodnju električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora, ali i da povećamo energetsku efikasnost. Potrebna nam je vaša podrška, pre svega u razmeni iskustava i znanja, sve više je investitora zainteresovanih da ulažu u OIE“, rekla je ona.

Moran je rekao da je cilj da se podrže vlade u borbi sa klimatskim promenama i zainteresovani su da razgovaraju o tome kako Srbija vidi energetsku, čistu tranziciju.

“Konferencija u Glazgovu biće prilika za sve države da predstave svoje planove za klimatsku akciju“, rekao je Moran.

Britanska ambasadorka Šon Meklod istakla je da Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike posvećuju veliku pažnju klimatskim promenama, pitanjima životne sredine, kao i zelenoj agendi te da britanska vlada hoće da podrži Srbiju u energetskoj tranziciji.

Related posts

“RAB Srbija” proslavlja online jedanaesti rođendan

Aleksandra Miloševska

Nov skandalozni snimak Nebojše Zelenovića

Zorana Stekovic

Otkrivena plantaža marihuane u Novoj Crnji

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija