21. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

U Đurđevim stupovima u Beranu ustoličen vladika Metodije

Foto: Tanjug

U prisustvu velikog broja sveštenstva, vernog naroda i građana iz više gradova Crne Gore i Srbije u manastiru Đurđevi stupovi u Beranu, uz pokliče “Dostojan! Dostojan!”, ustoličen je episkop budimljansko-nikšićke eparhije Metodije.
Patrijarh srpski Porfirije ustoličio je danas episkopa budmljansko-nikšićkog Metodija, u manastiru Đurđevi stupovi u Beranu i poručio da svako ko krene na Crkvu biva poražen.

Episkop Metodije ustoličen je pokličima “dostojan” od mnogobrojnog naroda, građana, predstavnika vlasti, poslanika i predstavnika društvenog i javnog života.”U crkvi nema granica, nema ništa pojedinačno, sve je saborno i sve je pozvano i kada je izvan granica Crkve da se u Bogu sabere i prepozna kao jedno i jedinstveno”, poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je poručio da Crkva nije od ovoga sveta, a neki, istakao je, hoće da je uvuku u zemaljsko blato.

“Crkva nije tu da bi učestvovala u raspravama ko je u pravu, a ko nije. Biva poražen svako ko krene na Crkvu, jer njoj odolevaju i vrata Ada”, naveo je poglavar SPC.

Poželevši dobrodošlicu svima u manastir Đurđevi stupovi, kako je rekao, svetinju Nemanjićku, u “ovoj zemlji u koji su duboki koreni Vasojevića, u zemlju iz koje je iz tih korena izraslo stablo sa bogatom krošnjom i plodovima stablo koje je definisano najuzvišenijim duhovnom, ali i nacionalnim dometima narod, a koji pripada SPC i srpskom pravoslavnom narodu”.

U suštini, poručio je, to znači da su svesni samih sebe, koji poznaju ko su, šta su, koji znaju odakle su i koji znaju koji im je cilj.

“Ali baš zato bivaju kao narod jevanđelski i hrišćanski sposobni da mogu u istoj meri i na isti način kako poštuju sebe da prepoznaju vole i poštuju drugog…bilo da se radi o žiteljima i građanima jedne te iste države i bez obzira kojem narodu pripadaju, da li su Bošnjaci, Crnogorci ili Hrvati…”, rekao je patrijarh.

Oni su, poručio je da su oni otvoreni za drugog i drugačije, čak i kada se na drugi način mole Bogu.

Ponovio je da “u Crkvi nema granica, nema ništa pojedinačno, sve je saborno i sve je pozvano i kada je izvan granica Crkve da se u bogu sabere i prepozna kao jedno i jedinstveno”.

Patrijarh je istakao da Crkva nije tu da rešava socijalne i druge, pa i političke probleme i da bi učestvovala u raspravama i nadmetanjima u tome ko je u pravu.

“Crkva je celina, Crkva je saborna sve što se ne razume međusobno, sve ono što se zamera jedno drugom i suprotstavlja jedno drugom, u Crkvi Hristovoj u Bogu ima šansu da se susretne i da bude jedno”, naveo je poglavar SPC.

Ukazao je da naročito postoje oni koji ne razumeju šta je Crkva, koji misle da je to, kako je rekao, politička partijska organizacija.

“Oni koji misle da su Crkva kao i oni u najmanju ruku su se prevarili i prevareni su, ali imaju šansu da u Hristu pronađu sebe, a to je opet stvar njihova i njihovog odnosa sa Bogom”, rekao je Porfirije.

Istakao je da Crkva nema ambicije, jer ako ima, kaže, izdaje sebe, onda nije Hristova i ona, kazao je, ne može da zameni bilo koju političku stranku.

Poručio je da je Crkva u ovom svetu zbog toga što je religijsko biće, koje ima najsuštastveniju potrebu za Bogom, svesna da ima svoj početak, ali neće imati svoj kraj.

Metodije:Budimo jedinstveni, svi smo jedni drugima potrebni

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije danas je, po ustoličenju u manastiru Đurđevi stupovi, pozvao na jedinstvo i poručio da reč identitet ima moralno i duhovno nasleđe, kao što ga ima i nacija.

“Da bi se savladala današnja duhovna kriza potreban je povratak izvornim duhovnim korenima. Sve što postoji dar je ljubavi, polazna tačka hrišćanske vere je ljubav jer jedino ona nikad ne prestaje”, rekao je episkop Metodije u pristupnoj besedi.

Pozvao je verni narod i sve građane da, kako je rekao, uzrastaju i podižu mir i krst prvo u sebi, jer “gradeći mir u sebi istinski ćemo ga graditi i izvan sebe”.

Njegova obaveza je, kazao je, da propoveda delo prethodnika i da nastavi njihovim putem.

“Ovaj žezal od zlata koji danas primam upravo je krst koji treba nositi. Podizati krst i pevati o Hristovoj pobedi znači verovati u Hrista. Crkva u sebi nosi budućnost sveta i svakome od nas nosi put prema budućnosti…”, rekao je vladika.

Istakao je da veličinu i snagu jedne zemlje i naroda ne čine brojnost populacije i njena veličina, već veličina duha koji u tom narodu obitava.

“Svima upućujem poziv na jedinstvo, svi smo jedni drugima potrebni. Gradimo mir i podižimo krst ljubavi najpre u sebi, pa gradeći mir u sebi gradićemo ga i oko sebe. Ostavimo obmane i sujete ovoga sveta….”, naveo je vladika.

Zahvalio je Svetoj sabornoj apostolskoj Crkvi i istakao da sa velikom radošću blagodari onog iz čijih ruku prima ovaj, kako je kazao, arhijerejski žezel.

“U ovom trenutku želim reći molite se za mene kako bih još više ljubio Gospoda i kako bi vas, povereni mi narod, ljubio još više…”, naveo je i dodao:

“U Crkvi je svako delo saborno i svi su odgovori za sve i svi su prizvani da budu svedoci i nosioci Božje svetosti…”.

Prisustvovalo hiljade građana, Krivokapić, ministri, poslanici …

Metodije je izabran za episkopa budimljansko-nikšićkog na Svetom arhijerejskom saboru SPC u maju ove godine.

Liturgiju je služio patrijarh Porfirije, uz saslužanje više od dvadeset arhijera, zajedno sa mitropolitom crnogorsko primorskim Joanikijem, uz sasluženje episkopa.

red početak ceremonije, vladika Metodije je dočekivao zvanice i goste.

U manastir su stigle kolone vozila sa istaknutim trobojkama iz Plava i Murine i drugih gradova Crne Gore i brojni verni narod i građani iz više gradova Crne Gore i Srbije.

Juče popodne u manastiru Đurđevi stupovi organizovan je doček patrijarha Porfirija, koji je prvi put u Berana od izbora na tu funkciju i drugi u Crnu Goru.Ustoličenju vladike budimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi stupovi prisustvovali su i premijer Zdravko Krivokapić sa ministrima, brojni poslanici i gradonačelnici Nikšića, Budve, Kotora.

Prisutni su poslanici stranaka vladajuće većine – Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore.

Od ministara ceremoniji su prisustvovali ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesa Bratić, ministri Milojko Spajić i Aleksandar Stijović i ministar Ratko Mitrović.

Biografija vladike Metodija

Vladika Metodije (ime po rođenju Ljubiša) Ostojić rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, od pravoslavnih roditela Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete.

Osmogodišnju školu i prva dva razreda gimnazije završio je u Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu, gde je dovršio gimnazijsko školovanje.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, 2001., a godinu kasnije došao je u Cetinjski manastir, gde je zamonašen 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom).

Za namesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita je rukoproizveden na Petrovdan 2013. , kada je i diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, sa diplomskim radom na temu “Vaspitni značaj monaštva”.

Magistrirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015., a akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu, gde je učio grčki jezik i doktorirao na Teološkom fakultetu tog Univerziteta.

Za episkopa budimljansko-nikšićkog izabran je na ovogodišnjem majskom Saboru SPC, održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Otac Mijailo Backović uoči ustoličenja vladike Metodija kaže da je velika radost to što je on naslednik mitropolita Joanikija, koji je iz temelja obnovio Eparhiju budimljansko-nikšićku.

Related posts

Otvorena fabrika “Beri Kalebo” u Novom Sadu; Predsednik Vučić: Ponosan sam

Nikoleta Dragaš

Virusi napunili čekaonice dečjeg dispanzera

Jasmina Petkovic

Pratiti uputstva o vakcinaciji, od 3. bez zakazivanja

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija