26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

Vulin: Situacija na KiM mirna, ali napeta

Ministar unustrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je situacija na severu Kosova i Metohije mirna, ali napeta.

Vulin je precizirao da je tokom noći na administrativnom prelazi Brnjak bilo oko 74 osobe, sa osam borbenih vozila, a na Jarinju 64 osobe sa šest borbenih vozila.

“Smene su isvršene, ali se zadržava ovaj broj predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini, koje su se rasporedile na prostoru severa KiM. Za sada je situacija mirna, ali napeta”, rekao je Vulin za TV Tanjug.

Dodao je da su Srbi sa KiM veoma uporni i trvdoglavi i da neće odustati nikada i neće se pomeriti sa barikada.

“Mora se doći do kompromisa, ali kao što je rekao predsednik Vučić – prvo ćete da prestanete, pa ćemo otići u Brisel i razgovarati”, rekao je Vulin.

Podsetio je da je, kada je on bio direktor Kancelarije za KiM, a počeli razgovori u Briselu, jedna od prvih tačaka koja je stavljena na sto bio sporazum iz 2011. godine na koji je potpis stavio Borko Stefanović, a po kojem je trebalo da se odreknemo tablica, da ne izdajemo srpska dokumenta našim građanima sa KiM.

“To je bio dogovor iz 2011. godine. Mi smo rekli da je to za nas neprihvatljivo, da to ne može. Onda je to produženo do 2016. i tada je rečeno da će se, kada istekne pet godina, dakle 2021.godine, razgovarati o tome u Briselu. A, ne da je dogovoreno da se uradi ovo ili ono”, rekao je Vulin.

Kako je rekao, da se prihvatilo to što je potpisano 2011. godine – ovako bi se sprovodilo, ali je Srbija rekla da to tako ne može.

“Promenilo se puno stvari. Srbija koju vodi Aleksandar Vučić je druga Srbija u odnosu na 2011. godinu, snažnija, koja se usprotstavlja i bio sam ponosan kada je Vučić rekao – ne možete nam uzeti, neću da prihvatim. Možete silom, ali pristanak Srbije na tu silu nikada nećete dobiti”, rekao je Vulin.

Dodao je da se situacija može rešiti samo razgovorom.

“Poručujem predstavnicima Prištine – nemojte da se igrate nasiljem”, poručio je Vulin.

Na pitanje da li su posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost donete neke odluke, Vulin je rekao da se situacija analizira i da je država spremna da reaguje na svaki razvoj situacije.

Dodao je da je i predsednik bio precizan, da nema nasilja, jer smo mi apsolutno protiv nasilja, što očekujemo i od međunarodne zajednice i Prišine.

“Da se učini sve da se mir sačuva. Ne možemo sami da sačuvamo mir. Mi hoćemo, ali za rat i sukobe, dovoljan je jedan, za mir je potrebno bar dvoje. Mi ćemo učiniti sve da situacija bude mirna i da Srbi na KiM budu sigurni i sačuvani”, rekao je Vulin.

Related posts

Afera “Krišan”. Više tužilaštvo : „Zaboravila na 64 miliona”. Pa šta?

Mica Milakov

Predsednik Vučić objavio fantastične vesti: Počinje izgradnja pruge Beograd-Niš!

Nikoleta Dragaš

Teška saobraćajna nesreća kod Kovina: Automobil sleteo u kanal, stradao suvozač

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija