29. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Sport Srbija Vesti

Školarijada za pamćenje, mladi sportisti kući otišli prezadovoljni

Glavni grad Srbije, bio je domaćin Svetskih sportskih igara školaraca ili skraćeno Školarijade. Ono što je Olimpijada za najbolje sportiste sveta, to je Školarijada za učenike osnovnih škola. Prvi put u istoriji školskog sporta na jednom mestu našli su se osnovci iz celog sveta koji su se takmičili u čak 14 sportova (dečaci i devojčice). Školarijada je organizovana uz finansijsku podršku Vlade Republike Srbije, preko Ministarstva omladine i sporta uz partnerstvo sa  Međunarodnom federacijom za školski sport (ISF), a u organizaciji Saveza za školski sport Srbije. Po zvaničnim podacima takmičara i pratećih lica bilo je 1.894 i to iz čak 36 država.

Po statistikama, po broju učesnika, u poslednjih deset godina u Srbiji nije bilo većeg događaja. ISF je saopštio da je po broju osvojenih medalja najuspešnija Ukrajina (149), Srbija je druga sa 111, Slovačka je treća sa 53 dok je Rusija četvrtoplasirana sa 42 osvojene medalja. Zanimljiv podatak je i da su sportisti iz čak 32 države osvojili medalje. Srbija je do medalja stigla u 12 sportova. Bilo je tu zaista puno zemalja, za koje svi klinci nisu ni čuli, a ovo je bila i prilika za sklapanje puno prijateljstava. Navodimo Ugandu, Namibiju, Niger, Nepal, Kirgistan… Ističemo da je nastupala i Republika Srpska, čiji su sportisti priznati od strane ISF, ali u statistikama uz njihovo ime stoji zastava Svetske sportske školske federacije.

Uz takmičenja bilo je i puno drugih aktivnosti. Sreda je bila rezervisana za veliki Forum o školskom sportu. Forum je otvorio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, a između ostalih govorili su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete Branko Ružić, predsednik Svetske školske sportske federaciji Loran Petrinka, predsednik Svetske šahovske federacije Arkadi Dvorkovič, generalni sektretar FIBA Andreas Zaklis i drugi. Specijalni gosti na Forumu bili su i predsednik OKS Boža Maljković i gradska sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević, ministar sporta Francuske Karim Herida i još puno sportskih funkcionera iz inostranstva.

Učesnici prve, istorijske Školarijade takmičili su se u atletici, košarci, basketu 3×3, šahu, fudbalu, džudou, karateu, orijentiringu, plivanju, stonotenisu, tekvondu, rvanju, badmintonu i odbojci. Na sastanku ISF, odlučeno je da naredna Školarijada bude organizovana 2023. u Brazilu.

Related posts

Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u gradskoj upravi Pančeva

Ivana Bogdanovski

Predsednik Aleksandar Vučić na ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku japanskog Tojo tajersa u Inđiji

Bojana Kecic

Vučić na video konferenciji o Zapadnom Balkanu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija