9. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Kultura Najvažnije Vesti

Mаđаrske nаrodne nošnje u Etnografskom muzeju

Etnografski muzej u Debeljači nalazi se u zgradi bivše banke koja je podignuta 1907. godine. Njegovu zbirku čini više od 1000 konzervisanih ekponata, koji prikazuju kulturu i tradiciju Mađara iz ovog mesta. Muzej je nastao zahvaljujući požrtvovanosti i zalaganju gospođe Sečenji Jolan, nastavnice likovnog vaspitanja.

Debeljača, selo ušorenih kuća i sa ulicama pod pravim uglom u južnom Banatu, sa nešto manje od 5000 stanovnika, prvi put se u pisanim dokumentima pominje 1660. Debeljača je napoznatija kao vašarsko mesto, ali i kao mesto sa bogatom kulturom i tradicijom. Etnografski muzeju otvoren je 1977. godine zahvaljujući zalaganju nastavnice Sečenji Jolan, a nastao je iz želje da se sačuva etnografska odlika Mađara u ovom selu.

U muzeju se mogu videti mаđаrske nаrodne nošnje, predmeti za svаkodnevnu upotrebu, poljoprivredne i zanatlijske sprave i inventar stare apoteke Ambrozi Šandora, prve u ovom delu Banata.

U drugom odeljenju muzeja nalaze se predmeti koji su se koristili svakodnevnoi. Tu su izložene keramičke posude za čuvanje zimnice kao i predmeti za pokućstvo koji su izašli iz upotrebe.

Određeni delovi prostorija muzeja rezervisani su za pojedine segmente života i rada stanovnika Debeljače. Jedan od njih posvećen je i čuvenom debeljačkom vašaru. Muzej nije otvoren svakodnevno već prima samo organizovane grupe koje se unapred najave.

Related posts

NEDOSTOJNO: Ne može baš svako da dobije priliku za intervju sa Predsednikom

Mica Milakov

Isplata minimalca 4. juna, u ponedeljak 100 evra za 1,3 miliona ljudi

Branislava Grčić

Vučić za TV Pink: Stiže novi veliki strani investitor u Srbiju, najverovatnije u okolini Pančeva

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija