21. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

Specijalne jedinice Rosu na Jarinju i Brnjaku, počelo oduzimanje tablica

Foto: Tanjug

Počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, javlja reporter RTS-a sa administrativnog prelaza Jarinje. Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su od jutros na dva administrativna prelaza – Jarinju i Brnjaku.

Oko 20 vozila specijalne jedinice Rosu, od čega više od 10 blinidiranih, raspoređeno je jutros na Jarinju i Brnjaku.

Kako Kosovo onlajn saznaje još dva blindirana vozila sa pripadnicima Rosu nalaze se i na magistralnom putu Leposavić–Kosovska Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

U blizini starog punkta Jarinje, gde su juče postavljeni kontejneri i gde su jutros raspoređene jedinice Rosu, u obe trake puta parkirano je oko desetak kamiona.

Saobraćaj je u potpunom prekidu od punkta Jarinje prema Leposaviću.

Kako javlja izveštač RTS-a sa Jarinja, reč je o blokadi Srba sa severa Kosova.

Srbi sa severa Kosova blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu.

Građani kažu da su došli da mirno izraze svoje nezadovoljstvo, a da su upravo jedinice Rosu prve blokirale put i sa dugim cevima plaše građane duž čitavog puta prema Mitrovici.

Počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, javlja reporter RTS-a sa administrativnog prelaza Jarinje.

Prema informacijama izveštača RTS-a, osiguranje se naplaćuju pet evra, a probne tablice traju dva meseca.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za TV Pink da su građani sa severa KiM uznemireni ovom, kako kaže, demonstracijom sile.

Simić je apelovao na građane da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije iako je u pitanju, kako je istakao, brutalno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i Briselskog sporazuma.

Naveo je da je Predsedništvo Srpske liste tim povodom održalo sednicu i da su u toku pokušaji da se u kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice ukaže na opasnost situacije i pronađe rešenje.

Prema njegovim rečima namera Prištine da oduzme srpske registarske oznake pogađa sve srpske pojedince i institucije na Kosovu i Metohiji a posebno zdravstvene institucije čija vozila imaju tablice gradova u Srbiji.

Prištinski potez je ocenio kao brutalno kršenje prava na slobodu kretanja i izrazio nadu da će ovo pitanje biti postavljeno i u razgovorima sa Miroslavom Lajčakom u Beogradu.

Govoreći za TV Prva, Simić je rekao da je više od 300 vozila Srba sa severa Kosova i Metohije stiglo je na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, nakon što je Priština tamo uputila vozila specijalne jedinice ROSU sa pripadnicima albanske nacionalnosti.

Prema njegovim rečima, samo na Brnjaku je više od 100 vozila i obe saobraćajne trake su blokirane.

On je rekao je da su građani srpske nacionalnosti počeli spontano da se okupljaju, jer su uznemireni zbog odluke prištine da na administrativne prelaze pošalju.

“Pozivamo naše gradane da budu suzdržani i da ne nasedaju na provokacije, jer ovo jeste provokacija Prištine, pretpostavljamo da bi se Srbima ograničila sloboda kretanja oduzimanjem registarskih tablica iz Srbije”, rekao je Simić.

Desetak kontejnera pripadnici kosovske policije postavili su juče u blizini administrativnog punkta Jarinje, bez obrazloženja čemu će služiti i šta je povod njihovog dovoženja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i vlasti u Prištini planiraju da počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama.

Related posts

Održano državno takmičenje talentovanih učenika u Gimnaziji ,,Uroš Predić”

Vanja Vićentić

Predsednik Vučić sa Orbanom u Beogradu

Branislava Grčić

Predsednik Vučić sutra popodne sa predstavnicima stranaka o izborima

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija