21. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Srbija Vesti

Gojković otvorila izložbu u Etnografskom muzeju

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je danas izložbu “S obramicom niz put” autora Marka Stojanovića u Etnografskom muzeju, kojom ova institucija obeležava 120 godina samostalnog rada.
Na izložbi su predstavljene kolekcije obramica (motka za nošenje tereta) Etnografskog muzeja u Beogradu i Muzeja Vojvodine.

Direktorka Tijana Čolak-Antić Popović podsetila je na istorijat Etnografskog muzeja, koji je osnovan 1901. godine izdvajanjem Etnografskog odeljenja iz Narodnog muzeja.Od tada do danas Muzej prikuplja i proučava muzejske predmete, tradicionalnu materijalnu kulturu, društvene odnose i porodični život, običaje, verovanja i narodno stvaralaštvo, tumače se obeležja srpske kulture i obeležja drugih etničkih zajednica koje žive u susedstvu.

Na otvaranju nove postavke javnosti su se obratili i – predsednica Upravnog odbora Biljana Đorđević i muzejski savetnik Muzeja Vojvodine, etnolog Bogdan Šekarić.Ovom prilikom, Radenku Ljubinkoviću dodeljena je nagrada “Borivoje Drobnjaković” za životno delo.

Related posts

Učenicima Mikine škole predstavljeni štetni uticaji duvana

Jasmina Petkovic

Parking brojao do 13 u Soccer Zlatnoj ligi

Zorana Stekovic

Vlada Srbije: Privremena zabrana ulaska i građanima još nekoliko zemalja

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija