30. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE! Predsednik Vučić: Slava junacima!

Srbija danas obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a tim povodom u Beogradu je organizovan niz manifestacija.

Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ulice su okićene zastavama. U Beogradu će večeras osvetljenje na istaknutim građevinama biti u bojama zastave.

Centralna manifestacija održava se na Savkom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji. Zvaničan početak svečanosti obeležen je počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je na početku govora na slavnu istoriju srpske vojske.

Kralj Petar Prvi Karađorđević, uručio je juna i novembra 1911.-e godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci. Nijedna, ponavljam nijedna, od tih zastava nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja. Junaci kojima je poveren zadatak da se staraju o tim zastavama, prošli su sve bitke balkanskih i Prvog svetskog rata, da bi baš na današnji dan 1918.-e godine jurišajući ispod tih barjaka pobedonosno krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava im! – kaže predsednik Vučić.

Našim precima, junacima Kolubare, Cera, Kumanova, nosiocima Karađorđeve zvezde i Albanske spomenice, srpska trobojka bila je i veća i važnija od života, jer ih je opominjala da sloboda Srbije nema ni cenu, ni alternativu. Zato su barjaktari ginuli, ali su im zastave preživele! Zato, zbog njih, zbog svih drugih koji su pod tom zastavom, pod tim imenom, za tu slavu, dali živote, danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, možda i najvažniji naš praznik, koji nam jasno govori ko smo, odakle dolazimo, i gde idemo – kaže predsednik Vučić.

Vučić je objasnio zašto je Srbija izabrala 15. septembar za Dan srpskog jedinstva.

To je praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija, vera, ali i vrednosti na kojima počiva čitavo društvo, vrednosti koje jednu državu čine civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna šta joj je i zašto činiti. Datum koji smo izabrali, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kojem, zajedno, leže i naš bol i naša slava, koji čine prvi deo one Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na zajedničkoj patnji, slavi u prošlosti, i zajedničkom planu za budućnost. Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule uz čuvenu naredbu Živojina Mišića: “U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!” – rekao je Vučić.

Taj dan je bio prvi u nizu istih takvih plebiscita, na kojima smo, bez obzira na krvavu cenu, birali, nanovo i nanovo, Srbiju i njenu slobodu. I danas je, baš zato, važno, da slaveći sve žrtve, svaku kap krvi koju su prolili, svaku kost koju su posejali, na još jednom plebiscitu usvojimo svoj novi plan za budućnost. Onu u kojoj ćemo stajati pod istom zastavom, znajući da je ona zastava slobode, i zastava mira, a pogotovo zastava budućnosti. Zastava našeg jedinstva u nameri da sačuvamo identitet i pravo da budemo to što jesmo, jedan te isti narod, koji ne želi da bilo šta od bilo koga uzme, da bilo koga ugrozi, nego samo da za sebe izdejstvuje isto ono pravo koje priznaje drugima. Pravo na ime, na istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju i, samim tim, postojanje – rekao je Vučić.

To je pravo na dostojanstvo, objašnjava predsednik. 

Pravo na sećanje, ali i pravo na ono na šta inače niko ne može da nas natera, a mnogi i dalje pokušavaju, bezuspešno – pravo da sami odlučimo i kada ćemo i šta da zaboravimo – rekao je Vučić.

Ogrijalo sunce sa Kosova polja ravna, Zasijale svetinje iz vremena davna a ti, Veseli se srpski rode srpski rode zbog slobode, I zbog slavnih Nemanjica Obilica Petrovica, I zbog slavne Gracanice Studenice Ravanice Nek se srpski barjak vije od Prizrena do Rumije, Odjeknula zvona sa starih Decana…

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik je počeo je govor citirajući pesnika Aleksu Šantića.

Svuda tamo gde je srpska duša koja, tamo je meni otadžbina moja! – započeo je Dodik svoje izlaganje.

On je podsetio da Srbin ne može da živi bez slobode i bez jedinstva. Dodik kaže da je ponosan na činjenicu da je RS donela zajedno sa Srbijom Zakon o zaštiti ćirilice.

Moram vam odati jednu tajnu, neka ostane među nama: Mi ne volimo kad nas zovete Bosancima, mi smo Srbi. Ja sam Srbin i ništa me ne identifikuje sa tom rečju Bosanac. Zato vas molim samo da kažete da smo Srbi. Mi nismo bosanski Srbi, nego samo Srbi – rekao je Dodik.

On je poručio da više neće biti “Oluja”.

Mi imamo svoju republiku, ali naša otadžbina je Srbija – rekao je Dodik.

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je svaki čovek stvoren sa svojim posebnim ličnim pečatom, ali je istovremeno u zajednici sa svim ljudima i različit od njih.

Kažem različit, a ne suprostavljen, ne protivrečan drugome – rekao je patrijarh.

On je podsetio da porodica nije cilj sama po sebi, već učilište. Patrijarh je rekao da moramo voleti svoju porodicu, ali i svoj rod.

Ne mogu nam drugi kroz svoje interpretacije nas, naših mislih i dela reći ko smo mi na bolji način nego mi sami – rekao je patrijarh.

Građanje jedinstva je proces sazrevanja, smatra patrijarh. 

Možemo voleti druge koji su udaljeni od nas, ako najpre ne volimo svoga oca, svoju majku, svoga brata, sestru, svoga komšiju, svoj rod, svoj narod. To je logika i duhovni poredak stvari. Moramo na prvom mestu upoznati sebe, ono što nas neposredno okružuje. Kako svoje potencijale, uspehe, uzrastanja, ono što je dobro, isto tako moramo spoznati i svoje slabosti kako bismo se ispravljali i bivali bolji. I jednog i drugog ima na pretek u našoj prošlosti, zato mi u prošlosti moramo tragati za svojim nadahnućima. Ne možeš biti svetski kad nisi svoj, ni drugi te neće poštovati ako ne poštuješ sebe – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh kaže da su principi po kojima mi živimo hrišćanski, jevanđeljski i svetosavski.

Patrijarh kaže da je potrebno da pokušamo da budemo dobar primer svima, kako bismo bili blagosloveni.

Related posts

Po treći put vakcinacija u Glogonju

Ivana Bogdanovski

NIS nastavlja sa ulaganjima u zajednicu

Zorana Stekovic

Ubedljiva pobeda košarkaša Zvezde protiv Mege

Alba Jovanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija