19. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

Predsednik Vučić dočekao Angelu Merkel po sletanju u Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je upravo na beogradskom aerodromu Nikola Tesla nemacku kancelarku Angelu Merkel koja će boraviti u dvodnevnoj zvanicnoj poseti Srbiji.

U delegaciji koja je dočekala kancelarku, jednu od najmoćnijih politicara današnjice je i ambasador Nemačke Tomas Šib i ambasadorka Srbije u nemačkoj Snežana Janković.

Avion je sleteo u 16.15 minuta, a predsednik Vučih dočekao je kancelarku sa buketom cveća.

Ovo je drugi put da Aleksandar Vučić u Beogradu docekuje Merkel, prethodni put bilo je to 2015. godine u ulozi predsednika Vlade.

Vučić se od 2014 godine sastao 16 puta sa nemačkom kancelarkom. Početkom juna 2014. godine razgovarali su u Berlinu, tri meseca kasnije u okvoru Berlinskog procesa takođe u Berlinu, a potom je usledio dolazak Merkel u Beograd. Iste 2015. godine, 26. avgusta dvoje državnika razgovalo je u Beču u okviru Berlinskog procesa,

a samo dve nedelje kasnije usledio je susret u Berlinu. U sedmom mesecu 2016. sastali su se u Parizu, u okviru Belisnkog porcesa a u martu naredne godine u Berlinu, kao i u februaru i aprliu 2018. godine.

Te godine sastali su se pet puta, pored ta dva puta u Berlinu, predsednik Srbije sa nemačkom kancelarkom razgovarao je još u Sofiji, Helsinkiju i Parizu.

Naredne 2019. godine sastali su se tri puta u Davosu, Berlinu i Njujorku. 2020 održali je video konferencija,

Svečana ceremonija biće organizovan ispred Palate Srbija nakon čega će uslediti tet a tet sastanka dvoje državnika, a potom i sastanci delegacija.

Avion kojim je došla kancelarku dopratili su migovi 29 Vojske Sribije, koju su brigu o bezbednosti Merkel preuzeli po ulasku naš vazdusni prostor.

U čast Mekrel, kaju zovu i Kraljica Evrpe, u znak dobrodošlice na zgradu Geneksa na Novom Beogradu postavljene su ogromne zastave Nemacke i Srbije, a širom grada i brojni bilbordi na kojima piše dobrodošli kancelarko.

Odlazeća nemačka kancelarka posetom Beogradu pocinje mini balkansku turneju tokom koje ce 14. septembra boraviti u Albaniji, gde ce biti organizovan zajednicki rucak sa premijerima država regiona.

Prema oceni domaćih analitičara time je Berlin jasno stavio do znanja da Srbija ima kljucnu poziciju u regionu i da svi procesi na Zapadnom Balkanu najvecoj meri zavise od Beograda.

Posetu ocenjuju i kao nameru Merkel da na kraju mandata i politicke karijere nasledniku ostavi “u zaostavštvinu” upravo Zapadni Balkan.

Ocenjuje da ce Merkel reci da Nemacka ne menja politiku kada je rec o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da nas približi EU.

Related posts

General Veličković više neće biti komandant Specijalne brigade

Nikoleta Dragaš

22 godine od nestanka novinara Radio Prištine

Mica Milakov

Bela Crkva podržala SNS i politiku Aleksandra Vučića

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija