3. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

Robert Čoban u okviru projekta „Biciklom kroz Vojvodinu“ posetio Starčevo

Starčevci, kao meštani najstarijeg naselja na teritoriji grada Pančeva, mogu da se pohvale izuzetnom postavkom u muzeju na Trgu neolita. U njemu se nalazi prikaz neiscrpnog kulturnog nasleđa ovog vojvođanskog sela koji je u svom projektu „Biciklom kroz Vojvodinu“ obišao poznati izdavač Robert Čoban.

Na Trgu neolita u Starčevu nalazi se muzej koji posetiocima nudi edukativno – izložbenu postavku pod nazivom “Starčevo kroz vekove“ . Ovu retrospektivnu postavku u okviru svog projekta „Biciklom kroz Vojvodinu“ obišao je poznati izdavač Robert Čoban koji je bio vidno oduševljen šta ovo selo ima da ponudi.

Izložba je smeštena u zgradi nekadašnje nemačke škole i obuhvata replike predmeta, maketa i ilustracije života i običaja u ovom naselju od neolita do danas. Izvan muzeja sagrađene su i kolibe koje vizuelno predstavljaju kakav je bio  život stanovnika ovog mesta pre 8.000 godina.

Muzej je otvoren prošle godine uz pomoć grada Pančeva, u cilju približavanja bogate istorije ovog mesta svim zaljubljenicima u prošlost, navodi predsednik MZ Starčevo Petar Andrejić.

Za godinu dana objekat je posetilo više od hiljadu ljudi. Zainteresovanost je velika i zbog toga je važno čuvati i negovati sopstevnu istoriju i tradiciju, istakla je članica Gradskog veća za kulturu i omladinu Marija Jević.

Postavka „Starčevo kroz vekove“ vodi kroz najzanimljivije događaje i dešavanja u prošlosti ovog banatskog mesta. Kulturna raznolikost ovde dobija pravi sjaj, kojim se Starčevo ponosi, zaključio je  Robert Čoban.

Related posts

Vučić gost “Novog jutra”: U moru prljavština, zavisti i pakosti važno je sagledati širu sliku, koja nesumnjivo govori da napredujemo velikom brzinom i ljudi vide razliku

Mica Milakov

Zverev ponovo zaustavio Ðokovića

Bojana Kecic

Vučić: Ponosni na odnose sa Rusijom

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija