25. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Predsednik Vučić se sastao sa Kristijanom Šmitom

Foto: screenshot/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom.

Vučić i Šmit sastali su se u vili “Mir”, a očekuje se da će dvojica zvaničnika razgovarati o situaciji u BiH i prevazilaženju krize nastale nakon što je parlament BiH usvojio Zakon o zabrani negiranja genocida posle čega su predstavnici Republike Srpske doneli odluku da ne učestvuju u radu zajedničkih institucija.

Predsednik Srbije je prošle sedmice na Bledu, gde je odrzan Strateški forum na kojem se sreo sa Šmitom, najavio da će se uskoro sastati i obaviti razgovor sa novim visokim predstavnikom u BiH, sa kojim institucije Republike Srpske odbijaju da sarađuju uz obrazloženje da nema mandat Saveta bezbednosti.

Komentarišući zahtev člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je pozvao Šmita da smeni Milorada Dodika zbog bojkota te institucije, Vučić je rekao “neki ljudi” ne mogu da razumeju koliko je to “neodgovorno, opasno i koliko je to igranje vatrom”.

Dodao je da je zadovoljan Šmitovom reakcijom i da je važno što, kako je rekao, nije poslušao “besmislene zahteve”.

Vučić je ranije, nakon što je parlament BiH usvojio Zakon o zabrani negiranja genocida, rekao da će razgovarati sa Šmitom i otvoreno mu reći da je potpuno protiv primene bonskih ovlašćenja, da je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka loša i da bi svaka vrsta akcije protiv srpkog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika Republike Srpske bila katastrofalna po stanje stabilnosti u region.

On je istakao da razume Dodika i Republiku Srpsku, ali i Šmita, njihove pozicije, te da Srbija mora da ima svoju poziciju.

Vučić je rekao da je Šmit izuzetno inteligentan čovek, za kojeg se nada da će imati više takta i da će želeti da čuje srpsku stranu, posebno Republiku Srpsku.

Mandat Kristijana Šmita na mestu Visokog ptedstavnika u BiH počeo je 1.avgusta.

Related posts

Vučić po izlasku iz bolnice na svom radnom mestu

Nikoleta Dragaš

U južnom Banatu registrovano 154 inficiranih

Katarina Popović

Treća doza od sutra, građanima SMS i mejl sa instrukcijama

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija