30. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Srbija Vesti

Konferencija “Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj”

Konferenciju “Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj”, održanu u Botaničkoj bašti, organizovali su Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, kompanija NIS i Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena “UN Women”. Na konferenciji su fokus bile žene kao ključni pokretači promena u ovim oblastima.

Učestvujući na Konferenciji “Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj” potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je rekla da je ova godina  ključna za razvoj energetike, zaštitu životne sredine, ali i rodnu ravnopravost. Iz ove oblasti su pokrenuti brojni procesi, a u svetu smo  prepoznati po dostignućima, istakla je Zorana Mihajlović. Rodna ravnopravnost treba da bude način života i rada u svim sektorima, odnosno nešto što će nam biti prirodno, a ne nametnuto, zaključila je potpredsednica Mihajlović.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, istakao je da su za kompaniju najvredniji resurs njeni zaposleni, kao i da NIS angažuje više od 11.000 zaposlenih, od kojih su trećina žene.

– Za NIS je ravnopravnost svakodnevna praksa koju vredno unapređujemo iz dana u dan. Radno okruženje u kome se bezuslovno poštuje ravnopravnost svih zaposlenih je prioritet za NIS. Rodna ravnopravnost je jedan od temelja održivog razvoja kompanije, koji ćemo nastaviti da negujemo i razvijamo uz podršku partnera, među kojima istaknuto mesto zauzima Ministarstvo rudarstva i energetike, kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Blerta Ćela, zamenica regionalne direktorke Agencije  UN Women za Evropu i centralnu Aziju je rekla da su žene ključni pokretači promena koje mogu oblikovati navike cele porodice kada je reč o upotrebi energije i drugih aktivnosti usmerenih na zaštitu životne sredine.

– Ne možemo razvijati održiva energetska rešenja ako ne uzmemo u obzir glavne potrošače energije koji se brinu o domaćinstvu, a to su žene, kaže Blerta Ćela, zamenica regionalne direktorke Agencije UN Women za Evropu i centralnu Aziju

Blerta Ćela je pohvalila angažovanje potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović na planu energetike i rodne ravnopravnosti. Poručila je kako tu politiku treba pretvoriti u akciju da bi Srbija mogla da dođe do održivog razvoja i tako reši osnovne uzroke nejednakosti među polovima.

Related posts

Mesec borbe protiv karcinoma dojke

Vanja Vićentić

Kamionom usmrtio biciklistu, pobegao sa lica mesta

Vanja Vićentić

Rumunska pravoslavna crkva proslavila Svetog velikomučenika Dimitrija

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija