25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Obeležen Svetski dan Dišenove distrofije

Svetski dan Dišenove distrofije poslednjih 7 godina obeležava se širom sveta svakog 7. septembra. Cilj je podizanje svesti i skretanje pažnje javnosti na ovo oboljenje, kao I na sve probleme sa kojima se oboleli susreću.

Na platou ispred Gradske uprave Pančevo obeležen je 7.septembar, Svetski dan Dišenove mišićne distrofije. Ovaj datum obeležen je pod sloganom “Život sa Dišenom”, a pod pokroviteljstvom  Grada Pančeva. Okupljeni su govorili o samoj bolesti, ali i o probemima sa kojima se oboleli susreću. Slađana Radenković, predsednica Udrženja distrofičara Južnobanatskog okruga navela je da se u Srbiji ovaj Dan obeležava samo u Pančevu i Užicu.

Milenko Čučković, većnik za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, naglasio je da je reč o najtežem obliku mišićne distrofije.

Podrška Grada Udruženju ne ogleda se samo u finansijskoj pomoći.

Predsednica Udruženja je zahvalila čelnicima grada na svesrdnoj podršci koju im pružaju već godinama.

Prema podacima Saveza distrofičara Srbije u našoj zemlji je više od 80 obolelih od Dišenove mišićne distrofije. Najčešće oboljevaju muškarci. Iako za ovu bolest, nažalost, nema leka, uz adekvatne terapije obolelima se život može produžiti i olakšati.

Related posts

U K.Mitrovici obeleženo 15 godina od martovskog pogroma

Mica Milakov

Ambasadori Poljske i Slovačke na fudbalskom terenu

Nikoleta Dragaš

Košarkaši Srbije sutra protiv Italije za plasman na OI

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija