22. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ NA PRVOJ: BIA je celu noć obaveštavala rukovodstvo Srbije o događanjima u Crnoj Gori

Predsednik Srbije gostuje ovog jutra na televiziji sa nacionalnom frekvecijom gde će govoriti o svim aktuelnim temama.

Predsednik je prvo počeo sa temom Crne Gore reakvši da su protesti bili najavljeni ta da je bilo za očekivati sva ova događanja, a za Cetinje je rekao da je to područje Crne Gore na kojem se vidi izrazita mržnja prema srpstvu a za koju smatra da nije istinska nego politički indukovana.

Na pitanje da li je bezbednost patrijarha i mitropolita bila ugrožena s obzirom na dramatičan snimak njihovog dolaska u Cetinjski manastir, Vučić je rekao da su sleteli na zemljište iza manastira.

– BIA je celu noć obaveštavala rukovodstvo Srbije o događanjima u Crnoj Gori – kazao je predsednik i dodao što joj je i posao kao i svih takvih službi da prate dešavanja i situaciju u regionu.

Na spekulacije da je “sve u Crnoj Gori odradila srpska tajna policija”, Vučić je rekao da je to uradila vlada Crne Gore pa je ustoličenje završeno.

– Verujem da je CG vlada imala problema jer oni imaju tu dihotomnu, bicefalnu vlast – predsednika i vladu, i sigurno im nije bilo lako da to organizuju – dodao je predsednik.

Cetinje je mesto u kojem je preko 90% stanovnika protiv SPC i gde postoji izražena mržnja prema onima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskog. Ne bih rekao da je to stvarna mržnja, nego je ona indukovana od strane nekih političara u Crnoj Gori – rekao je Vučić.

Vučić kaže da mediji sinoć nisu pogrešili i da je postojao plan da ustoličenje ipak ne bude održano na Cetinju.

– Nisu mediji u Srbiji pogrešili ništa. Bilo je tačno da nije trebalo da se dogodi ustoličenje. Direkcije policije i vlada Crne Gore su to preporučile. Onda je tokom noći promenjena odluka, jer su patrijarh i mitropolit insistirali na ustoličenju – objasnio je on.

– Najavljivane su tenzije i protesti. Bilo je logično očekivati sve ovo što se zbivalo. Ono što je dobro je da je vlada promenila odluku tokom noći. Njima idu sve zasluge što se ustoličenje održalo – rekao je predsednik.

Verujem da je CG vlada imala problema jer oni imaju tu dihotomnu, bicefalnu vlast – predsednika i vladu, i sigurno im nije bilo lako da to organizuju – dodao je predsednik i objasnio otkud zelene zastave komita i šta one znače. On je pojasnio da je to pokret zelenaša koji je dobio ime po boji papira na kojima su posle Prvog svetskog rata štampali materijal. Oni nisu bili za ujedinjenje sa Srbijom već za konfederalni i federalni status a onda i potpuno protiv ujedinjenja. Tu ideologiju je produžio ubijeni Sekula Drljević a nastavio je Savić Marković koji je bio Crnogorac ali i ustaški namesnik.

Pakleni politički plan

– Oni su želeli da mitropoliju odvoje od majke SPC i da je prvo proglase u početku pravoslavnom crkvom u CG a ne odmah crbnogorskom a koja bi bila i za Crnogorce i Srbe, te da se vremenom Srbi asimiluju i da nastane jasna dvotrećinska većina crnogorskog pravoslavnog naroda. To je bio politički plan koji su pokušali da izguraju a onda sam im kriv ja, kriva Srbija jer smo prepoznali njihov plan i njihovu ideju i počeli o tome javno da govorimo.

– Zamislite da se to desilo kod nas… I da sam ja to predvodio bio bih obešen, ne od našeg naroda nego od Brisela, Vašingorna… jer je sve dozvoljeno protiv Srbije… otud kampanja protiv SPC kojoj se čak pridružio i Bakir Izetbegović za kog sam mislio da se razume u šerijatsko pravo ali nisam znao da se razume i u pravoslavlje – pojasnio je predsednik Srbije.


– Da odgovorim gospodinu Đukanoviću: Ni ti ni bilo ko drugi nećete uspeti da pokorite Srbiju i nećete je više pokoravati kao što ste činili prthodnih 30 godina. Vladali ste ovom zemljom na sve moguće načine, preko kriminala, policijskih funkcionera, političkih funkcionera, funkcionera u obaveštajnim strukturama. Mi smo te ljude koji su radili protiv Srbije najvećim delom počistili i nastavićemo po čišćenje. Ja vam kažem, nećete pokoriti Srbiju kao što ste je pokoravali. I uvek su iz Crne Gore dolazili napadi na Srbiju – i u vreme agresije NATO na našu zemlju, Crna Gora je korišćena kao politički poligon za napad na Srbiju, i svaki put se to dešavalo. I oni su navikli da upravljaju Srbijom, ne samo tržištem narkotika i ubijanjima po Beogradu, navikli su da upravljaju Srbijom. Ja vam sad kažem – mi nećemo da upravljamo Crnom Gorom, mi hoćemo bratske odnose sa Crnom Gorom. Ali vam garantujem, dok sam živ neću vam dati da Srbiju pokorite onako kako ste je pokoravali gotovo š30 godina! Dok sam živ, a vi znate šta to znači i šta treba da preduzmete! 

Tačno je da se od ustoličenja bilo odustalo, dobro je da je promenjena odluka

Vučić je izjavio danas da je tačno da je ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog SPC Joankija na Cetinju bilo odloženo i da je dobro što je vlada Crne Gore promenila odluku.

“Dobro je što je vlada promenila odluku tokom noći. Nisu mediji u Srbiji pogrešili, bilo je tačno da nije trebalo da se dogodi ustoličenje, to je bilo mišljenje njihove direkcije policije i najvećeg dela vlade a onda je ta odluka negde oko jedan sat promenjena jer su patrijarh i mitropolit insisitirali na ustoličenju. Dobro je da je promenjena i čestitam premiejru Krivokapiću što je pokazao da država ima instrumente i da može da sprovede u delo ono što je namerila da uradi”, rekao je Vučić za TV Prva. On je rekao da je mitropolitu Joanikiju već čestitao na ustoličenju “dan ranije”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom jutrošnjeg TV gostovanja kada će biti održani izbori u Srbiji.

– Biće 3. ili 17. aprila, ne mogu da budu održani 10. jer je tada proglašena NDH… – rekao je predsednik Vučić.

– Nisam još doneo odluku o kandidaturi… Razgovarali smo s koalicionim partnerima, dali smo im svoju poziciju i čekamo odgovor… Spremni smo da kandidujemo onog ko će da pobedi – dodao je predsednik.

edsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je u jutrošnjem TV gostovanju i o svojoj deci i napadima na njih kao i napadima na njegovu porodicu.

Komentarišući fotografiju najstarijeg sina Danila koja je kružila mrežama, predsednik je rekao da je neverovatno da im “sada i to smeta što dete ide da uči da kuva jer želi da se bavi time…”

– Dete radi u vinoteci, ide, uči da kuva, jer želi da se bavi time… – pojasnio je predsednik dodavši da mu ne pada na pamet da moli te tajkune da prestanu već je rekao: Samo udrite!

Objasnio je i zašto mu stalno udaraju na decu..

– Jer znaju da se sekiram… Mene briga šta pričaju o meni i da sam budala, ludak, psihopata… Šta bi rekli ovi kamermani ovde kad bi to bila njihova deca… Ljudima dođe komšinica u kuću pa im kaže nešto pa im nije pravo a na moju decu udaraju svaki dan pred pet miliona ljudi… Ja sam u našim medijima najnapadaniji što je i normalno jer sam predsednik i moje je da to trpim – rekao je Vučić gostujući jutros na TV Prva.

– Ceo smisao politike opozicije jeste da unište život Vučićevoj deci jer ne mogu da pobede, jer nemaju program i znate li šta su oni uradili… Neki klinički centar možda ili muzej – rekao je predsednik.

On je dodao i da je čuo da mu se sin Danilo ženi pa zbog te svadbe nema kovid mera.

– Niti se ženi niti ima ikakve svadbe… Dete rade, ide uči da kuva, hoće da se bavi time – dodao je predsednik Srbije a onda prokomentarisao i sledeće:

– Bio na Halkidikiju, neki paradajz turizam, tamo gde idu ovi naši Srbi, dotakao se predsednik i fotografije najstarijeg sina sa letovanja.

– Ja živim za Srbiju a ne za bogatstvo, ja živim za narod, zaključio je pred kraj gostovanja.

Autor:

Related posts

Preminulo 19 osoba! Ovo je najnoviji korona presek

Vanja Vićentić

Obeležen Međunarodni dan deteta u OŠ „Borislav Petrov Braca“

Mirjana Popović

Vučić ODBIO tačku 10 gde se traži međusobno priznanje

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija