19. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Sebastijan Kurc: Ekonomski rezultati Srbije su impresivni

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je danas odnose sa Srbijom kao odlične i posebno pohvalio srpske vlasti zbog, kako je rekao, odličnih privrednih rezultata.

On je istakao da se Austrija uvek zalagala za evropsku perspektivu za Srbiju i poručio: „Imaćete i u budućnosti punu podršku Austrije”

Kurc je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao da je počastvovan tako lepim i prijateljskim rečima koje je izneo šef srpske države uručujući mu orden.

„To su bile tako prijateljske reči da sam skoro pocrveneo“, rekao je on.

Kurc se zahvalio na dobroj saradnji Srbiji, i izrazio uverenje da od te kooperacije obe države profitiraju.

„Tačno je da sam se u mom političkom delovanju, najpre kao državni sekretar za integraciju, pa ministar spoljnih poslova i sada kao kancelar, uvek trudio da imam dobar kontakt sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno sa Srbijom. Raduje sme sto imamo u Austriji mnogo ljudi iz Srbije koji daju značajan doprinos našoj državi“, naglasio je on.

Kurc se zahvalio srpskoj vladi i predsedniku na dobroj ekonomskoj saradnji, ističući da je Srbija najveći trgovinski partner Austrije na Zapadnom Balkanu.

Ukazao je da postoji trgovinska razmena u vrednosti koja je viša od milijardu evra.

Podsetio je da je Austrija drugi investitor u Srbiji, zbog čega ga raduje odličan ekonomski razvoj Srbije.

„Čestitao bih svim odgovornima, predsedniku i vladi, jer privredni rast u ovoj godini od šest, možda i sedam odsto je impresivan, posebno ako se ima u vidu i prošla godina, kada gotovo da nije bilo nijedne druge zemlje sa tako malim padom. Čestitam i na odličnom upravljanju pandemijom, Srbija je bila prva zemlja u Evropi koja je počela sa vakcinacijom, bila je brža i od EU“, ukazao je Kurc.

On je naglasio da želi da se zahvali i na podršci oko tema koje su za Austriju važne.

„Poslednjih godina suočili smo se sa masivnom ilegalnom migracijom, a Srbija je dala značajan doprinos u borbi protiv ilegalne migracije“, dodao je on.

Austrija, prema njegovim rečima, i unutar EU se uvek zalagala za evropsku perspektivu za Srbiju i države Zapadnog Balkana.

„Imaćete i u budućnosti punu podršku Austrije“, poručio je on.

Kurc je zahvalio na dobroj bilateralnoj saradnji, posebno podvukavši i ljudsku povezanost dve zemlje. On je istakao da je važno da Evropska unija bude predvidiva, jer je to temelj poverenja u Uniju.

U tom smislu, istakao je da je važno da postoji priznanje za enorman napredak koji se ovde desio, posebno kada je reč o privredom rastu, kao i borbom protiv korona virusa.

“Zaista se nadam da će uskoro doći do otvaranja klastera i angažovaćemo se na tome”, rekao je Kurc odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije.

Related posts

Sanirana divlja deponija u centru grada

Nikoleta Dragaš

Pančevo u Šarenici

Mica Milakov

U Južnom Banatu jedna osoba zaražena korona virusom

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija