25. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kultura Vesti Vršac

U Gudurici održan međunarodni festival “Zlatna jesen”

Tokom vikrenda u Gudurici je održan međunarodni festival “Zlatna jesen”. Tokom tri dana festivala posetioci su imali prilike da uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu u kojem je učešće uzelo preko 20 ansambala iz naše zemlje i regiona, kao i rukotvorinama velikog broja udruženja žena Južnog Banata.

“Zlatna jesen” međunarodni festival na kojem su posetioci mogli da uživaju ne samo u muzici ansambala iz Srbije, Republike Srpske, Severne Makedonije i Rumunije, već i u rukotvorinama vrednih žena Južnog Banata.

Program za decu je okupio veliki broj najmlađih učesnika, a održan je i niz sportskih takmičenja u fudbalu, šahu, boćanju, pikadu i gađanju glinenih golubova. Organizovano je i takmičenje u kuvanju lovačkog gulaša, a sve to j pratio raznolik zabavno muzički program.

Gradonačelnica Vršca, Dragana Mitrović svečano je otvorila ovogodišnju manifestaciju nakon što je sa saradnicima prošetala Banatskom ulicom, u kojoj su izložene razne domaće radinosti i prikazani stari zanati i razgovarala sa članicama velikog broja udruženja žena koji su se predstavila.

“Gudurica je simbol vina i vinogradarstva, ali i multietničnosti, istorije i kulture našeg kraja, a „Zlatna jesen“ jedan je od načina očuvanja te tradicije, ali i jedan od načina za razvoj turizma u Gudurici. Upravo je razvoj turizma, naročito vinskog turizma, jedan od prioriteta za Grad Vršac, a to je nemoguće bez razvijene infrastrukture pa je lokalna samouprava započela projektovanje za izgradnju kompletne kanalizacione mreže u Gudurici i Velikom Središtu. Ovde gotovo svaka kuća ima vinski podrum, a kada pričamo o vinskim podrumima, želim da vam kažem i da je Grad Vršac preduzeo i aktivnosti da se ponovo ožive tri važna gudurička podruma koji su dragoceni deo istorije i tradicije našeg kraja” istakla gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Domaćin manifestacije je KUD “Vinogardi” iz Gudurice uz podršku Grada Vršca, Turističke organizacije Vršac, Mesne zajednice Gudurica, Udruženja Selo plus kao i raznih sponzora. Za sve ljubitelje vina, svi vinski podrumi bili su otvoreni za posetioce tokom sva tri dana festivala.

Related posts

JP „Vojvodinašume” realizovala akciju spašavanja riblje mlađi

Alba Jovanović

Predsednik Vučić posle sednice GO SNS: Naš zadatak je pobeda!

Mica Milakov

Danas je Božić po Gregorijanskom kalendaru

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija