28. marta 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Turizam u Srbiji – Idealan izbor za svaki džep

Kada je pandemija korona virusa strahovitom brzinom pokorila ceo svet, primoravši time svaku zemlju da zatvori svoje granice, naši životi i koncept slobode su se drastično promenili. Odjednom, putovanja van granice svoje zemlje postala su nešto nemoguće i van dometa. Suočeni sa tako neobičnom i novom situacijom, zaključani u 4 zida svoje kuće, velika većina nas osetila je snažnu potrebu za prirodom i otvorenim nebom. Na samom početku pandemije seoski turizam u Srbiji postepeno je počeo da cveta, beležići do tada neočekivane brojke.Tek tada smo se sasvim okrenuli čarima naše Srbije, zemlje koja poseduje ogromno prirodno bogatstvo kog, često, nismo ni svesni.

Cvetanje turizma u Srbiji

Donekle je malo tužno što je turizam u našoj zemlji počeo da cveta i napreduje tek kada su nam svi drugi izbori bili oduzeti. Postoji nešto što je duboko ukorenjeno u našoj kolektivnoj svesti, a to je da naše nije dovoljno dobro, dok je tamo negde preko granice sigurno lepše, bolje i bogatije. Korona nas je navela da preispitamo i spoznamo mnoge stvari. Virus koji je harao nemilosrdno svetom pokazao nam je da u Srbiji postoji veliki broj prelepih destinacija, da čak i mala zemlja nudi širok i raznolik izbor. Možda je to znak da se konačno vratimo svojim korenima i onome što nam je priroda velikodušno ostavila na raspolaganje.

Doživite planinsku bajku na Zlatiboru

Planina jedinstvenih, zlatnih borova odavno pleni svojom lepotom, autentičnošću i mnoštvom raznolikih atrakcija za sve generacije. Iako ima da mnogo toga ponudi svojim gostima, ova planina važi i za jednu od skupljih. Ipak, ukoliko ste spremni da izdvojite izvesnu količinu novca, na Zlatiboru možete doživeti pravu planinsku bajku koju ćete jako dugo da pamtite.

Ova planina poseduje sve što vam treba za savršen odmor, počevši od fantastične gondole, zabavnih atrakcija, prestižnih restorana sve do prelepe prirode, jezera i veličanstvenih konja koje možete jahati na hipodromu. Doživeti planinsku bajku zahtevaće od vas debeo džep. Kafa u kafiću može da košta i do 155 din, kao i pivo, dok popularna gazirana pića poput Koka kole mogu dostići cenu i do 270 din. To je cena koju svi plaćamo za porast turizma, ali se može postaviti pitanje da li je vredno toga?

Kako pronaći smeštaj na Zlatiboru po povoljnim cenama?

U odnosu na neka druga nešto manje popularna turistička mesta, na Zlatiboru se mogu naći skuplje cene.Istina je da cene na Zlatiboru zaista mogu da dostignu vrtoglave razmere, ali to je samo jedna od posledica porasta turizma u Srbiji, pogotovo u ovom kraju. Ukoliko želite i možete da sebi priuštite. Za pojedini smeštaj potrebno da izdvojite i preko 100 evra. Veliki broj smeštajnih jedinica koštaće vas oko 45 evra za samo jedno noćenje. Ipak, s obzirom na to da je turizam u porastu i da se zbog toga izdaje sve veći broj smeštajnih jedinica, još uvek je moguće pronaći smeštaj po normalnim i pristupačnijim cenama. Jedan klik na smeštaj Zlatibor odvešće vas upravo do takvog smeštaja. Na vama je da izaberete ono što vam najviše odgovara i otisnete se u zlatiborsku avanturu.

Sokobanja – zeleno srce Srbije

Još jedna od destinacija koja je doživela veliki procvat turizma, svakako je lekovita i jedinstvena Sokobanja. Sokobanja je pravi dragulj naše zemlje, mesto koje poseduje neverovatno lekovite vode, vazduh i još uvek bujnu, neukrotvu prirodu koja odoleva urbanizaciji. Nećete verovati koliko je Sokobanja puna atrakcija i divnih mesta za turiste. Vodopad Ripaljka, izletište Leptarija i čuveni Soko grad, samo su neke od popularnih destinacija ove banje zbog kojih je turizam počeo da napreduje i sve više cveta.

Turizam u Sokobanji za vreme korone

Turizam u ovoj banji raste velikom brzinom. Veruje se da će Sokobanja tek doživeti svoj procvat tokom narednih godina, ipak za vreme Korone u ovoj banji je zabeležen rekordan broj posetioca. Sobanja, još uvek, poseduje nešto niže cene, pogotovo u odnosu na Zlatibor i Kopaonik. Ipak, pandemija korona virusa navela je mnoge vlasnike apartmana da zbog veće potražnje svoje cene povise, a to se desilo i ovoj divnoj banji. Zbog toga, cena za jedno noćenje za jednu osobu mogla je da dosegne i do 60 evra, što ranije bio tako čest slučaj.

Porast turizma – porast smeštaja u Sokobanji

Uprkos neobičnim okolnostima koje je nanela pandemija korona virusa, uprkos porastu turizma i porastu cena, još uvek je moguće naći veoma dobru ponudu smeštajnih jedinica i to po veoma povoljnim i pristupačnim cenama. Samo je potrebno da kliknete na Sokobanja smeštaj i taj klik dovešće vas na stranicu koja vam nudi raznoliku i najbolju ponudu smeštaja u Sokobanji i to po cenama koje će vas sigurno oduševiti. Nakon što rezervišete savršen apartman za vas, vaš odmor u prelepoj banji zvanično može da počne.

Turizam u Srbiji za vreme korone našao se u veoma neobičnoj i donekle ambivalentnoj poziciji. Sa jedne strane desio se ogroman pad stranih turista, dok sa druge strane domaćih turista nikad nije bilo više. Slobodno se može reći kako se takva tradicija nastavila i tokom 2021.godine, ali u nešto manjoj meri. Pojedine kompanije su zabeležile nevrovatan pad od čak 300 miliona evra, dok je država morala da izdvoji izvesne vaučere kako bi podržala domaći turizam. Ipak, največa podrška turizmu u Srbiji bili su upravo domaći turisti koji su se vratili istraživanju čari svoje divne i neverovatno bogate zemlje i zato smo im svi mnogo zahvalni.

Related posts

Sve se može kad se hoće

NIS podržao boravak dece u Košarkaškom kampu „Kasta“ u Ivanjici

Više od 1.600 sadnica drveća posađeno tokom prolećne akcije u Vršcu

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija