2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Pančevo Vesti

Gradska uprava Pančeva objavila obaveštenje o naknadama po osnovu rođenja i nege deteta

Uskladu sa zajedničkom instrukcijom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od 02.08.2021. godine, obaveštavaju se korisnici koji imaju prebivalište, odnosno boravište na teritoriji grada Pančeva da su Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom („Službeni glasnik Republike Srbije“ broj 66/21) pored ostalog izmenjeni član 17. stav 2, član 18. st. 2, 4. i 6. i član 14. stav 8. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a na osnovu odluka Ustavnog suda Srbije broj IUz-216/2018 od 07.05.2021. godine i broj IUz-247/2018 od 21.05.2021. godine, kojima je utvrđeno da navedene odredbe nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom  ponovo je propisano pravo i način način utvrđivanja visine ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta žena koje su u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta bile poljoprivredni osiguranici. Navedene odredbe imaju retroaktivno dejstvo i primenjuju se od 08.05.2021. godine, pa u skladu sa tim podsećaju se korisnici da mogu podneti zahtev za izmenu rešenja koje je konačno i pravosnažno, ukoliko od konačnosti odnosno pravosnažnosti rešenja nije prošlo više od dve godine.

Rok za podnošenje navedenog zahteva je šest meseci od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda, a kako je odluka Ustavnog suda objavljena 07.05.2021. godine, to rok za podnošenje zahteva za izmenu rešenja ističe 07.11.2021. godine.

Takođe, u skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i odlukom Ustavnog suda broj IUz-247/2018 od 21.05.2021. godine, podsećaju se korisnici kojima je naknada zarade u periodu korišćenja porodiljskog odsustva utvrđena u bilo kom iznosu koji je manji od iznosa minimalne zarade na dan podnošenja zahteva, da mogu podneti zahtev za izmenu rešenja koje je konačno i pravosnažno, ukoliko od konačnosti odnosno pravosnažnosti rešenja nije prošlo više od dve godine.

Rok za podnošenje navedenog zahteva je šest meseci od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda, a kako je odluka Ustavnog suda objavljena 21.05.2021. godine, to rok za podnošenje zahteva za izmenu rešenja ističe 21.11.2021. godine.

Popunjen zahtev za izmenu rešenja može se podneti na pisarnici Gradske uprave grada Pančeva, svakog radnog dana u periodu od 08 h do 15 h.

Obrazac zahteva može se preuzeti na pisarnici Gradske uprave grada Pančeva, ili klikom na sledeći link Obrazac zahteva za izmenu resenja.

Related posts

Zašto je Boris Malagurski lažni patriota?

Bojana Kecic

Sombor i Radnički nastavljaju sa pobedama

Ivana Golubovic

Njegoševa u četvrtak bez vode

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija