2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Politika Srbija Vesti

Kamen temeljac za novi Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković položio je danas u Kosovskoj Mitrovici kamen temeljac za gradnju novog Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.


Novo, savremeno zdanje Univerziteta prostiraće se na 10.575 kvadrata i u njemu će na četiri sprata biti raspoređeni Prirodno-matemarički fakultet, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet i zgrada Rektorata.


“Danas je prelep dan, koji čekamo 22 godine”, rekao je Petković i dodao da se nova zgrada Univerziteta, sada gradi zahvaljujući razumevanju i podršci predsednika Aleksandra Vučića.


“To čeka 10.000 naših studenata, ovde u Kosovskoj Mitrovici, preko 760 profesora i nastavnika, to čeka cela Kosovska Mitrovica”, rekao je Petković, a saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Kako je rekao, ovo nisu obični dani, niti je kamen temeljac za novi Univerzitet običan, već je, kaže, kamen temeljac srpske sloge i jedinstva naroda na KiM.


“Zato smo danas ujedinjeni kao što smo bili i kao što ćemo biti. I Srpska lista i naš Univerzitet i država Srbija. Samo u tom jedinstvu naš narod ima budućnost, kao što je to juče rekao predsednik Aleksandar Vučić”, rekao je Petković.
Reč je o investiciji vrednoj 720 miliona dinara, koje je opredelila Vlada Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Petković je rekao da država danas ima taj novac da sagradi velelepnu zgradu koja će biti na ponos svih u Kosovskoj Mitrovici, a i šire.


“Nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa srpskim narodom sa Kosmeta u Kuršumliji, 26. februara, danas krećemo u realizaciju najznačajnijeg projekta ovde, za naš opstanak i ostanak”, rekao je Petković.
Zgrada Univerziteta je, kaže, zgrada budućnosti – gde se školuju naša deca i gde imamo mogućnosti da napredujemo, kao narod u svakom smislu.


Naveo je da će u novoj zgradi biti velelepne učionice, kabineti, laboratorije, amfitetatri, sve će biti digitalizovano.
“Biće to jedan od najsavremenijih objekata, ne samo u Kosovskoj Mitrovici, nego u celoj Srbiji. Čestitam još jednom i da se sledeći put okupimo kada zgrada bude gotova, da možemo i da je otvorimo”, rekao je Patković.


Osim Petkovića, kamen temeljac su položili i rektor Univerziteta Zdravko Vitošević i predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić.
Petković koji je od juče na Kosovu i Metohiji, drugi dan posete nastavlja obilaskom Gračanice.

Related posts

Dobrovoljno davanje krvi u Plandištu

Mica Milakov

Kačarevo bez gasa u četvrtak

Miroslava Cvejin

Potpisan ugovor sa izvođačem radova u KC Vojvodine

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija