9. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Vesti Vršac

Svečano otvoren Vojvođanski festival folklora i rumunske muzike u Kuštilju

Tokom vikenda u Kuštilju održan je Veliki festival Rumuna iz Vojvodine koji je ove godine okupo preko 1500 učesnika. Tokom prve večeri programa pored domaćina iz Kuštilja, nastupilo je još 15 rumunskih ansambala iz cele Vojvodine, kao i 44 vokalnih i instrumentalnih solista.

Veliki festival Rumuna iz Vojvodine su zvanično otvorili gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne zajednice u Srbiji Daniel Magdu. Svečanom otvaranju prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninoslav Jovanović, ataše ambasade Republike Rumunije u Beogradu Adrian Abrudan, novoimenovani konzul Republike Rumunije u Vršcu Daniel Bala, savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Adrian Borka kao i članovi Nacionalnog saveta rumunske nacionalne zajednice.

–  Grad Vršac sa ponosom baštini svoju multietničnost, kao i bogatu kulturu naših sela. Upravo zbog toga se trudimo i radimo na stvaranju boljih uslova za život u našim naseljenim mestima. Ulagali smo i ulagaćemo uvek u očuvanje kulture, ali i infrastrukture u našim selima i to će ostati jedan od naših prioriteta. Upravo ovu binu na kojoj se održava festival, Grad Vršac izgradio je pre dve godine, a preko hiljadu učesnika, među kojima je ogroman broj mladih, najbolji je pokazatelj da smo na dobrom putu i da ulaganje u razvoj sela mora ostati prioritet. Zaista smo ponosni na Kuštilj, ali i na kompletnu rumunsku zajednicu, jer su uspeli da organizuju ovako veliki i značajan događaj za očuvanje kulturne baštine, ne samo Kuštilja i Vršca, već i cele Srbije – istakla je gradonačelnica Dragana Mitrović u svom obraćanju priliko otvaranja festivala.

Tokom prve večeri programa pored domaćina KUD-a „Mihaj Eminesku“ iz Kuštilja, nastupilo je još 15 rumunskih ansambala iz cele Vojvodine, kao i 44 vokalnih solista. Domaćin ovogodišnjeg festivala u Kuštilju bio je predsednik Saveta mesne zajednice Kuštilj, Viorel Balađan, a ovo naseljeno mesto Grada Vršca se može pohvaliti izvanrednom organizacijom celokupnog događaja.

Related posts

U Južnom Banatu još 121 osoba zaražena korona virusom

Bojana Kecic

Vučić zahvalio Harčenku za novih 100.000 vakcina

Nikoleta Dragaš

Predrag Kon: Epidemija će trajati još 6 nedelja u ovom režimu

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija