30. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Ministar Vulin: Svaka promena Dejtonskog sporazuma je za nas apsolutno neprihvatljiva

“Država Srbija je protiv svakog nametanja, ne možemo da prihvatimo nijednu odluku koju ne prihvataju tri konstitutivna naroda i dva entiteta koja čine BiH. Svaka promena Dejtonskog sporazuma je za nas apsolutno neprihvatljiva i svako nepoštovanje procedura, koje su proizašle iz Dejtonskog sporazuma, za nas su apsolutno neprihvatljivi”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u Drvaru upitan da prokomentariše diplomatsku notu ambasade Rusije, u kojoj se kaže da ona Kristijana Šmita ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

Dodao je da Ruska Federacija, kao članica Komiteta za održavanje mira i kao jedna od zemalja garanta Dejtonskog sporazuma, ima pravo na svoje stavove ali da on ne može da ih komentariše.

“Mi smo veoma zabrinuti zbog svega što se dešava u BiH, zabrinuti smo zbog pritisaka koji postoje na Republiku Srpsku, zabrinuti smo zbog toga što se nameću zakoni koji treba da nametnu istinu, a istina se zakonima ne može nametnuti. Zabrinuti smo zbog toga što se takvi zakoni odnose uvek i jedino na Srbe, zabrinuti smo zbog mogućnosti da ti zakoni postanu sredstvo, politička batina, kojom ćete hapsiti neposlušne, zabrinuti zbog toga što se atmosfera u BiH na ovaj način veoma pokvarila”, rekao je ministar Vulin.

“Raniji visoki predstavnk kao da je hteo da se osveti svim narodima u BiH, da li zato što ga oni nisu voleli ili zato što on nije voleo zemlju u kojoj je živeo i radio, ali 12 dana pre nego što je otišao, na dan kada je Austrougarska pre više od 100 godina uputila sličan ultimatum, ali Kraljevini Srbiji, na taj dan je nametnuo zakon koji kao da ima za cilj da trajno zatruje odnose u BiH, da trajno posvađa ljude koji ovde žive. Ja apelujem na sve političare da nikad ne nameću ništa, već da vode računa o demokratskim procedurama, da ih poštuju jer to je jedini način da u BiH i u čitavom regionu vladaju mir i razumevanje”, poručio je ministar Vulin.

Foto: tanjug

Related posts

“Sećanjem od zaborava”: Skulpture i slike pančevačkih umetnika dosad neviđene u Muzeju

Nikoleta Dragaš

Zbog radova u Veljka Vlahovića menja se trasa kretanja gradskog prevoza

Mirjana Popović

Spektakl za pamćenje – Sportske igre mladih u Beogradu

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija