24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Preterana izloženost suncu može izazvati toplotni udar

Iako naše telo ima savršen sistem  termoregulacije , zbog visokih temperatutra i preteranog izlaganja suncu može doći do  pregrejavanja  i sunčanice. Takođe u ređim slučajevima dolazi do toplotnog udara  i pored izlaganja suncu postoje i  zanimanja koja su rizična za nastanak toplotnog udara.   

Naše telo ima  tri komponente koje nas čuvaju od pregrevanja ,prva  odbrambena linija hipotalamus , termostat koji reguliše  našu telesnu  temperaturu koja je podešena  na 37 stepeni.Imamo takođe i  kardiovaskularni sistem, koji usmerava krv ka periferiji i obratno  čuvajući nas pregrevanja i glavni organ uz pomoć kojeg se mi   rashlađujemo je koža uz pomoć  znojenja. Nekada taj naš mehanizam otkaže i dolazi do sunčanice ili toplotnog udara.

Preterana izloženost suncu može takođe da izazove toplotni udar ali u rizičnu kategoriju spadaju i osobe koje rade u peraka, kod peći gde su izloženi visokim temperaturama.

Zato je važno da glavu zaklonite šeširom da neboravite na suncu i flašica vode za piće je neophodna. Ne smemo da zaboravimo da sunčanica i toplotni udar mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja. 

Related posts

U Južnom Banatu 97 osoba zaraženo koronavirusom

Ivana Bogdanovski

“Romaška” proslavila Maslenicu

Nikoleta Dragaš

Brnabić i Lončar u Novom Pazaru: Stigao i kamion medicinske opreme, premijerka obećala posao za nove lekare i medicinske sestre

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija