19. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

“Žetelački dani” u Vojlovici

U okviru proslave “Žetelački dani”  centralni događaj je danas bila   svečana povorka žetelaca, koja je prodefilovala kroz vojlovačke ulice”, u organizaciji slovačkog i mađarskog kulturno-umetničkog društva “Đetvan” i “Tamaši Aron”i uz podršku grada Pančeva . 

Centralni događaj manifestacije Žetelački dani otpočeo je tokom  pre podneva ispred “Tamaši Arona” u Vojlovici. Žene iz Vojlovice ali i druga udruženja iz južnog Banata prikazale su svoje rukotvorine i razne specijalitete koje su umesile, dok su se žeteoci okupljali i formirali kolonu zajedno sa članovima Slovačkog udruženja “Đetvan”.Ove godine zbog korone i završeta žetve ranije nije bilo moguće da žeteoci kose žito i doručkuju na njivi kao i ranijih godina pa su organizatori simbolično organizovali skeč koji asocira na kosidbu. Lokalna samouprava i ove godine izdvojila je novac i pomogla u organizaciji manifestacije gradonačelnik Aleksandar Stevanović  posetio je žitelje Vojlovice.

Cilj Žetelačkih dana je da se nezaboravi značaj i način skidanja poslednjih otkosa ovogodišnjeg roda pšenice onako kako se radilo u vreme pre kombajna

Očuvanje tradicije da nauče i sačuvaju od zaborava i mlade generacije je obaveza da Žetelači dani traju.

Žeteoci prošli  kroz vojlovačke ulice na svakom uglu  su  pesmom i igrom proslavljali žetvu dok su ih njihove komšije sačekivale sa pićem i raznim đakonijama koje su umesili kako bi se osvežili i povorka sa žeteocima krenula dalje  sve do udruženja Tamaši Aron .Žetelački  dani biće  zatvoreni ovogodišnji Vojlovački žetalački dani..

Related posts

Si priredio radni ručak, Vučić pored predsednika Kine

Zorana Stekovic

Fudbaleri Radničkog 1923 pobedili Železničar

Ivana Bogdanovski

Srbija pomogla trofejnom sportu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija