27. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Svečano otvoren “Žisel”

U Omoljici je svečano otvoren 51. Festival filma i umetničke fotografije „Žisel“. Za simbol i logo festivala izabran je suncokret koji je jedan od najčešće gajenih biljaka u Južnom Banatu. Festival je otvorio gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović otvorio je 49. Salon umetničke fotografije “Žisel”. Tom prilikom je naglasio da će grad Pančevo nastaviti da podržava kulturno istorijske manifestacije poput ove jer su bitni za kulturni identitet grada i sela na njegovoj teritoriji.

Zoltan Bisak iz Ivanova osvojio je drugo mesto. Navodi da mu je inspiracija u stvaranju slika sam život, da na takmičenjima učestvuje već godinama, ali da mu ova nagrada posebno znači.

Za učesnike takmičenja pripremljene su nagrade pod nazivom zlatni suncokret, srebrni suncokret i bronzani suncokret. Kako kaže direktor Doma kulture Omoljice Nikola Đukanović, žiri ove godine nije imao ni malo lak zadatak.

Održavanje festivala je omogućio grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Prisetimo se da je prvi „Žisel“ festival održan 3. avgusta 1971. godine. Tema festivala bila je život sela, pa je, shodno tome za naziv izabran akronim dve reči, a to je „Žisel“. U početku se održavao samo festival amaterskog filma, a dve godine kasnije organizovan je i salon umetničke fotografije. 

Related posts

Brnabić: Vlada će nastaviti da podržava Er Srbiju

Ivana Bogdanovski

Predsednik Vučić: Zasad obezbedili 1,8 miliona vakcina,najverovatnije Fajzer

Zorana Stekovic

Vesti na znakovnom jeziku i u 19 sati

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija