22. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Hronika Vesti

Preminuo Miroslav Lazanski

foto: Tanjug

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u svojoj 71. godini.

Miroslav Lazanski srpski je pisac, novinar i vojnopolitički komentator.

Rođen 1950. u Karlovcu. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gde je i započeo novinarsku karijeru, prvo u „Polet“-u, kasnije u „Vjesniku“, „Startu“, „Danas“-u, „Politici ekspres“, „NIN-u“, „Večernjim novostima“ (1996-2001). Godine 1991. Lazanski prelazi u „Politiku“.

Lazanski je bio i dugogodišnji saradnik Sputnjika gde je bio autor emisije „Na nišanu Lazanskog“.

Izveštavao iz Sirije, Somalije, sa Krima, takođe izveštavao o ratovima u Avganistanu, Čečeniji, Kongu, Iraku, Iranu, Libanu, Jemenu i Libiji…

Intervjuisao dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Jedini jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj „Tautog”, leteo u avionu F-14, bio na nosaču aviona „Džon F. Kenedi” i leteo u Migu 29.

Bio gost vojnih akademija Rusije, Japana, SAD, Australije, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije… Imao je redovnu kolumnu u grčkom listu „Katimerini”, japanskom „Sekuritarian” i „The Diamond weekly”.

Autor je deset knjiga i desetak velikih tv-serijala. Vojni rok služio 1977. godine u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge.

Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Na funkciju ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji imenovan je sredinom 2019. godine.

Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu od posledica srčanog udara.

Related posts

Pančevačkim vrtićima uručeno 200 zaštitnih vizira

Jasmina Petkovic

Slobodan Bitević: Bezbedan početak sportskih treninga je prioritet

Jasmina Petkovic

Suzbijanje larvi komaraca u Pančevu

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija