22. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Česte virusne infekcije među decom

U Službi za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Pančevo  posednjih dana povećan je broj dece koje roditelji dovode zbog virusnih infekcija. One su praćene najčešće povraćanjem i dijarejom.

U letnjem periodu, među decom,česte su virusne infekcije. Radi se  najčešće o rota virusu koji je praćen povraćanjem, dijarejom i ponekad povišenom temperaturom. Simptomi ne prolaze za dva dana, već  traju po četiri, pet. Važno je da dete pije tečnost i nadoknađuje elektrolite koje gubi zbog povraćanja, naglašava pedijatar  Jugoslava Stanojević.

– U ovom periodu su najčešće gastrointeristalne infekcije odnosno stomačne tegobe praćene prolivom, povraćanjem nekada i visokom temeraturom. Imamo ove godine bolest usta, šaka stopala koja se završi osipom. Imamo nešto manje dece sa ovčijim boginjama. Mislim da se roditelji najviše boje visoke temperature i to je najčešći razlog posete lekaru.Važno je naglasiti da je u slučaju povraćanja važna nadoknada tečnosti – rekla je dr Jugoslava Stanojević pedijatar.

Zbog visokih temperatura veoma je važno decu ne izlagati  suncu u najtoplijem delu dana i ne ostavljati ih u zagušljivim i nerashlađenim prostorijama.

-Toplotni udar je veoma opasan kod mlađe dece , zato ih ne treba izlagati suncu osim u ranim jutarnjim satima. Oni lako i brzo gube tečnost i dolazi do toplotnog udara – rekla je dr Jugović.

 Najveći broj virusa je bezazlen, ali ipak dete  mora da pregleda pedijatar kako ne bi došlo do komplikacija.

Related posts

457 zaraženih virusom, registrovana 73 nova slučaja COVID 19! Tri osobe preminule u 24h

Mica Milakov

Vučić u Busijama: NEĆEMO ZABORAVITI NEPREGLEDNE KOLONE TRAKTORA I MAJKE U STRAHU!

Mica Milakov

U Srbiji potvrđeno još 609 slučajeva korone, preminulo 15 pacijenata

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija