22. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vesti Vršac

Vojvođanski Čuvari prirode na Vršačkom bregu

Povodom obeležavanja međunarodnog dana Čuvara prirode, JKP Drugi oktobar, koji je upravljač predela sa izuzetnim odlikama Vršačke planine, u saradnji sa pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, organizovao je jednodnevni kamp za Čuvare prirode iz cele Vojvodine, koji je održan na Vršačkom bregu.

– U Vršcu se okupilo 40 predstavnika iz 17 zaštićenih područja širom Vojvodine, a cilj sastanka je da se svi međusobno upoznaju i rezmene iskustva. Naravno, ono najvažnije je da sve tu urade i dok obilazimo teren Vršačkih planina, istakao je Pavle Rajkov, pomoćnik pokrajinskog sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Zadovoljni su kampom i u vršačkom Javno – komunalnom preduzeću „Drugi oktobar“.

– Zadovoljstvo nam je da ugostimo Čuvare prirode iz regiona i omogućimo im da kod nas razmene iskustva u očivanju prirode, a istovremeno da naše Vršačke planine promovišemo na najbolji način. Svi mi zajedno planiramo niz akicija na očuvanju prirode, ali i da bogatsvo Vršačkih planina približimo ljudima i time poboljšamo uslove za razvoj ekološkog turizma, istakao je Jovan Knežević, direktor JKP „Drugi oktobar“.

Kako su Vršačke planine kao predeo izuzetnih odlika, ali i zaštićeno stanište Mali rit koje se nalazi u neposrednoj blizini prepoznati kao područije od izuzetnog značaja, doneta je odluka da se podigne stepen njihove zaštite.

–  Zavod za zaštitu prirode uradio je studiju kojom je podigao stepen zaštite sa lokalne na regionalni nivo, ali i objedinio Vršačke planine i Mali rit u jedno područije, kako su oni prirodno i jasno povezani, objasni je Nikola Stojnić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Related posts

Božićni intervju – Episkop Lukijan

Vanja Vićentić

U pančevačkoj Kovid bolnici 102 pacijenta, 80% iz Srbije. Nažalost dva smrtna slučaja!

Mica Milakov

Predsednik Vučić 28 i 29. jula u Skoplju sa Zaevom i Ramom

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija