22. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

NEZVANIČNO: Izbori na svim nivoima u Srbiji krajem marta ili početkom aprila 2022. godine

Izbori u Srbiji najverovatnije će biti održani istovremeno na svim nivoima, i to u perodu od 20. marta do 3. aprila sledeće godine, kako se moglo čuti danas na desetoj rundi međustranačkog dijaloga kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nezvanično saznaju mediji.

Ovaj sastanak bio je važan jer je svojevrsna rekapitulacija ranijih devet susreta, a na osnovu dosadašnjih izjava učesnika dijaloga, najviše se pričalo o zastupljenosti u medijima ali i promeni u izbornom procesu u toku samog izbornog dana.

Izvor, koji je prisustvovao sastanku kaže da je razgovor prošao u konstruktivnoj atmosferi, i da je iskazana volja da se izađe u susret zahtevima opozicije.

– Na osnovu svega što je izrečeno čini se da je vlast, spremna na ustupke oko svega što se moglo čuti do sada, pa i dogovora oko cenzusa. Bilo je reči da bi izbori na svim nivoima trebalo da budu održani u isto vreme, u perodu od 20. marta do 3. aprila. Dotakli smo se i tema finansiranja kampanje, i da je je teško ispratiti troškove uz dosadašnji sistem finansiranja, pošto se 20 odsto planiranih sredstava iz budžeta raspoređuje ravnomerno podnosiocima proglašenih izbornih lista, a onda preostalih 80 osto na one koji su prešli cenzus, srazmerno mandatima. Bilo je reči da se taj procenat pomeri, da više novca dobiju podnosioci proglašenih lista – otkriva izvor.

Bilo je reči, navodi sagovornik, i o smanjivanju funkcionerske kampanje, ali i konkretnim stvarima koji se tiču izbornog dana.

– Trebalo bi da bude održana zajednička obuka posmatrača izbora, a pored notara i opštinski overitelji će moći da overe prikupljene potpise. Saša Radulović iz pokreta DJB je tražio da se izjednački birački spisak sa spiskom MUP-a, a načelno je ostalo da bi tako moglo i da bude. Insistiralo se i da se obrati pažnja na nepravilnosti oko manjinskih lista – dodaje izvor.

Povodom sastanka oglasio se i predsednik Skupštine Ivica Dačić, koji se zahvalio predsedniku Vučiću što se odazvao pozivu i podsetio da su teme bile podeljenje u četiri grupe o kojima su ponovo danas razmenili mišljenja.

Foto: Tanjug/Miloš Milojević

– Dogovor je da krajem avgusta pristupimo pronalaženju rešenja koja bi podrazumevali međusobni dogovori i da svi budu zadovoljni koliko je moguće- rekao je Dačić.

On je dodao da i dalje stoji da dogovor treba da se postigne šest meseci pre izbora.

Prvi sastanak u okviru međustranačkog dijaloga, bez prisustva predsednika Evropskog parlamenta, održan je 28. aprila.

Related posts

Mihajlovićeva: Inženjerska komora kuća za sve inženjere

Jasmina Petkovic

Srbija šalje pomoć Republici Srpskoj! Deset respiratora, maske, odela…

Nikoleta Dragaš

Treće pojačanje za” Železničar”

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija