22. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Srbija Vesti

Predsednik Vučić obišao radove na kompresorskoj stanici Balkanski tok: Gasovod je žila kucavica za privredu i više investitora

Predsednik Srbije Aleksanda Vučić izjavio je danas da bi kompresorska stanica “Velika Plana” na gasovodu Balkanski tok, koja se gradi između Velike Plane i Žabara, trebalo da bude završena do oktobra i pozvao radnike da iako rade u teškim uslovima probaju da ispune taj rok.

Naglasio je da je gasovod žila kucavica za razvoj privrede i privlačenje novih investitora.

Vučić je posle obilaska radova rekao da je Srbija ranije u veoma kratkom roku izgradila gasovod u dužini od 402 kilometra, ali da sada postoji kašnjenje na toj stanici od mesec ili dva, što je minimalno kašnjenje ako imamo u vidu koronu i sve druge probleme sa kojima smo se suočavali.

“Ponosan sam na to što se nalazimo ovde u Žabarima i što ćemo uskoro otvoriti ovu velelepnu kompresorsku stanicu. Bez kompresorske stanice i 36 objekta i mnogo onih ispod zemlje, ne bi mogli da imamo uravnotežen pritisak gasa. Imali bi velike gubitke i ne bi mogli da dopremimo gas do Mađarske”, kazao je Vučić.

Predsednik ističe da je to veoma važan projekat za energetsku sigurnost zemlje, koja će zajedno sa hranom i finansijskom stabilnosti, biti ključna stvar u narednih 20 godina.

Vučić je rekao da takav gasovod nismo izradili u poslednjih 80 godina, a sada kao da se stidimo velikih uspeha i da to kažemo.

“Gasovod je žila kucavica i suština. Da vidimo i nove elektrane koje ćemo graditi, da li će biti gasne ili vetroelektrane illi neke druge, hidroelektrane ili termoelektrane”, naveo je Vučić.

Predsednik je zahvalio ruskim i našim kompanijama na velikom trudu, jer rade u nemogućim uslovima.

“Znam koliko je teško, molim vas, jer moramo da završimo ceo posao do 1. oktobra, imam strah da nećemo stići, a ako stignemo nagradićemo ljude, ali vas molim, bez obzira na ove veoma teške uslove da to uradimo”, poručio je Vučić.

Kaže da je ponosan na taj projekat i da ćemo kada bude sve izgrađeno, kada budemo u stanju da na godišnjem nivou kroz gasovod prođe više od 12 milijardi kubnih metara gasa, zarađivati novac na tranzitnom gasu i kada ga budemo isporučivali zemljama u regionu, možda do BiH, Hrvatske i drugih.

Vučić je rekao da smo do sada imali skoro sve zasnovano na čvrstim fosilnim gorivima, ali da i zbog zaštite životne sredine moramo da prelazimo na čistije energente.

“Ne samo zbog toga i onoga što je moda i pomodarstvo, već zato što moramo da obezbeđujemo sebi ono što je dovoljno za budućnost”, poručio je predsednik.

Imamo ubedljivo najjeftiniju struju u celoj Evropi, jeftiniju i od onih u okruženju koji imaju značajno manje plate od nas, rekao je Vučić i dodao da to imamo zato što proizvodimo godišnje 34 teravata struje.

“Albanija proizvodi godišnje 5,9 teravata, a Severna Makeodnija 5,6 terevata, oni danas moraju da uvoze više od 30 odsto struje. Radićemo sa njima, pa ćemo pokušati da nadomestimo te kapacitete. Za struju ima tržište, mi Severnoj Makedoniji prodajemo struju. Ali, će i naše potreba da rastu, a i sada više trošimo. Kada sam prvi put pričao sa predsednikom Putinom u Sočiju pričali smo o 1,1 ili 1,2 milijardi kubnih metara gasa na godišnjem nivou, a danas već pričamo o tri milijarde, a ići ćemo i na četiri, a nadam se i pet milijardi kubika gasa koji će se trošiti u Srbiji”, kazao je Vučić.

Dodaje da je to zbog toga što raste industrija i što imamo sve veći broj potrošača i delova Srbije koje povezujemo gasom.

Kako je rekao, zato je važno da se završi gasifikacija Valjeva i da gas dobiju i Vranje i Vladičih Han i druga mesta.

“Da razvedemo gas i do Priboja, Prijepolja, Sjenice… Time rastu naši investicioni kapaciteti i mogućnosti da privlačimo investitore, kao i standard građana”, istakao je Vučić.

Takođe, napomenuo je da moramo da se postaramo ne samo kakva će to energija da bude već i da imamo dovoljno energije u budućnosti.

“Šta ćemo da radimo ako budemo uvozili 30 ili 40 odsto energije već za samo 10 godina? Od vas građana ćemo da uzimamo milijardu evra godišnje, ogroman novac”, upozorio je Vučić.

Čestitam Srbijagasu i nadam se da ćete da ispunite rok za kompresorsku stanicu “Velika Plana” da Srbija može da ide napred i da uradimo sve što je potrebno kako bi se približili najrazvijenijim zemljama, poručio je predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u obilasku kompresorske stanice “Velika Plana” na gasovodu Balkanski tok koja se gradi između Velike Plane i Žabara.

“Zadovoljan sam. Godinama smo čekali da radimo ovako važne infrastrkturne projekte, a gasovod je svakako jedna od najvažnijih. Ovo je velika stvar za Srbiju”, rekao je Vučić tokom obilaska radova i razgovora sa radnicima.

Istakao je da trenutno u Srbiji ima više od 80.000 gradilišta, kao i da samo na gradilištu Moravskog koridora ima oko 2.500 radnika dnevno.

Vučić je primetio da je državni put od Velike Plane do Žabara dosta loš i naložio da se uradi tih devet kilometara.

Kompresorska stanica “Velika Plana” je jedina kompresorska stanica na trasi ovog gasovoda kroz Srbiju koji od Bugarske, gde se spaja sa Turskim tokom preko naše zemlje, vodi do Mađarske i srednje Evrope.

Obilasku radova prisustvuju generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, direktor Gastransa Igor Jolkin i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

Bajatović je rekao se ta stanica radi po najsavremenijem standardu za zaštitu od požara i da je procenat izgradnje sada 87,4 odsto.

Bajatović je kazao da je plan da se odatle dalje gasifikuje istočna Srbija.

Vučić je pitao Bajatovića za gasifikaciju Valjeva, koji je rekao da se radi na izradi plana, projektovanju i da počinje eksproprijacija zemljišta.

Kada je reč o gasifikaciji na potezu od Leskovca do Vranja, Bajatović je rekao da su pripreme u toku i da bi trebalo od oktobra da počnu da rade taj deo.

Vučić je zatražio od Bajatovića da se razvede gas i za Surčin, Belu Crkvu i Kovačicu.

Bajatović je kazao da je na gradilištu kompresorske stanice “Velika Plana” angažovano oko 1.500 radnika dnevno.

Vucicć je zahvalio radnicima iz Srbije i Rusije i poželeo im sve najbolje, kao i da završe taj projekat koji će biti na dobrobit Srbije.

Početkom meseca Srbijagas i mađarska gasna kompanija FGSZ spojile su cevi Balkanskog toka, čime je kompletirana čitrava trasa Balkanskog toka.

Prema planu, trebalo bi da prve količine tranzitnog ruskog gasa kroz našu zemlju do srednje Evrope poteku 1. oktobra.

Dužina gasovoda kroz Srbiju od Zaječara, gde ulazi iz Bugarske, do Horgoša gde se spaja s mađarskim delom trase je 403 kilometra.

Predsednik Vučić je ranije ocenio da je ovaj gasovod od ključne važnosti za razvoj Srbije, jer obezbeđuje energetsku stabilnost zemlje i nove investicije.

Dodao je kako će Balkanski tok znatno smanjiti troškove dopremanja gasa koji smo preko Ukrajine i Mađarske plaćali 48 dolara po kubnom metru, dok će nas ubuduće koštati 12 do 14 dolara.

Na teritoriji Srbije osim ove kompresorske stanice, izgrađeno je 18 blok stanica, četiri prijemno-otpremna čistačka mesta i četiri merne stanice.

Na kompresorskoj stanici obavlja se filtracija, prečišćavanje gasa od mehaničkih primesa i sabijanje gasa i njegovo hlađenje radi daljeg transporta sa zadatim parametrima temperature i pritiska kroz magistralni gasovod do sledeće kompresorske stanice.

Za ceo gasovod kroz Srbiju upotrebljeno je 190.000 tona cevi velikog prečnika, izgrađeno je 12 prelaza preko velikih vodenih prepreka, uključujući Dunav u dužini od 1.400 metara, što je evropski rekord.

Realizacija projekta trajala je od 2019. do 2021. godine, a prema planovima gasovodom će prolaziti do 12,4 milijardi kubika gasa godišnje za potrebe Srbije i zemalja EU.

Investitor projekta je Gastrans, zajedničko preduzeća Gasproma i Srbijagasa.

Kompresorsku stanicu “Velika Plana” gradi firma IDC.

Related posts

“Vajfertova trka” u nedelju, 4. jula

Nikoleta Dragaš

Vučić čestitao košarkašicama na osvojenoj bronzi

Jasmina Petkovic

Vučić Čepurinu: Hvala za sve što ste uradili za sedam godina u Srbiji

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija