22. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Vesti

Suša nepovoljno uticala na kukuruz

Mnogi ratari u Južnom Banatu nisu zadovoljni trenutnim stanjem useva kukuruza. Stručnjaci kažu da suša jeste nepovoljno uticala, ali da su delom krivi i sami proizvođači.

Ratari Južnog Banata uglavnom su zadovoljni prinosima pšenice ove godine, ali od kukuruza ne očekuju mnogo. Bogdan Garalejić, stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo iz PSS Instituta “Tamiš” kaže da suša ne može da bude jedini razlog, već i to što proizvođač nije ispoštovao optimalni rok setve.

Kukuruz i ostale ratarske kulture maksimalno su iskoristile kišu koja je pala nakon perioda suše, kaže Garalejić. Međutim, dodaje da će im početkom avgusta trebati još kiše.

Za razliku od kukuruza, suncokret relativno dobro podnosi visoke temperature sa izuzetno toplim vetrom, kaže Garalejić. Dodaje da isto važi za soju, koja je jedina biljna vrsta koja može da se prilagodi nepovoljnim uslovima, naročito suše.

Related posts

U Srbiji 5.225 novozaraženih virusom korona

Vanja Vićentić

Opštinski odbori SNS širom Južnog Banata predali liste za lokalne izbore

Mica Milakov

RTV Pančevo najoštrije osuđuje napade na novinarku medijske kuće “Studio B”

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija