20. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić u Skoplju na regionalnom ekonomskom forumu: Od nas zavisi da li ćemo postati razvojna mašinerija ovog dela Evrope

Foto: printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi i danas u Skoplju, gde se juče sastao sa predsednicima vlada Severne Makedonije Zoranom Zaevom i Albanije Edijem Ramom u okviru inicijative za saradnju poznate pod nazivom “Mini Šengen”.

Predsednik je, obraćajući se medijima iz Skoplja, poručio da ime inicijative mini Šengen nije toliko bitno, koliko njen sadržaj.

Predsedniku je uručena zahvalnica za pruženu pomoću u vakcinaciji državljana Severne Makedonije tokom pandemije virusa kovid 19. Zahvalnicu su uručili zahvalnica Makedonske asocijacije novinara i zahvalnica Privredne komore Severne Makedonije.

Premijer Severne Makedonije pozdravio je sve prisutne predstavnike država koje prisustvuju ekonomskom Forumu u Skoplju.

Premijer Zoran Zaev ističe da danas počinje nova era saradnje u Skoplju. 

– Ovaj veliki odziv da učestvujete i budete aktivni činioci, i da ponesete poruku da Balkan kreće da stvara najveći nivo saradnje. Želim da vas uverim, da naša politička volja, predsednika Vučića, Edija Rame jeste takva da uradimo sve, kako bismo imali efektivnu saradnju – rekao je Zaev.

– Nama je cilj da povežemo naše privrede za bolji život svakog pojedinca i građanina. Narodi što pre treba da osete privredne dobiti, a uskoro očekujemo da osetimo poboljšanje života građana – ističe Zaev.

Kako dodaje, ono što danas gradimo jeste rezultate evropskih vrednosti, jer u sebi sadrže sve 4 slobode EU.

– Posvećeni smo više nego ikada da sprovedemo 4 slobode. Kretanje dobara, infrastrukture, 24 sata rada svih službi, kao i porširenje svih koridora – objašnjava Zaev.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se na samom početku obraćanja zahvalio Zoranu Zaevu, istakavši da je rekao iste stvari koje bi i sam rekao.

– Kada smo kretali sa inicijativom, svom trojici ovo je delovalo kao važna stvar za budućnost. Kada smo rzagovarali, razmišljali smo o tome, kako bi bilo dobro da oni koji nisu bili najbliži, a Srbija i Albanija nikada nisu bile bliske. Rešili smo da od pogleda u prošlost glavu okrenemo ka budućnosti – rekao je Vučić.

Kako dodaje, sve ovo o čemu se govori, u poslednje dve godine, razvilo s ebitno poverenje među ovim zemljama. 

– Nismo ni glupi ni naivni, da verujemo da će neko drugi da radi u korist naših zemalja u koliko to sami ne budemo činili. Na nama je da pokažemo da sami možemo d adonosimo odluke, i da ne čekamo da nas neko negde vodi i uvodi, već da menjamo svoju sudbinu i radimo na interesu građana – nastavljao je predsednik.

Kako Vučić ističe, poverenje je ključna stvar.

– Sinoć smo se oko svega lako dogovorili. Sve je prihvaćeno. Zato što svi znaju d ane postoji ništa što se krije, već su tu interesi svih nas. neki kažu da Srbija dobija najviše, a to nije tačno, svi dobijamo – objašnjava predsednik.

Vučić dodaje da mi imamo suverene nezavisne zemlje, i d ane postoji granica, jer je dovoljno da budemo na teritoriji jedne zemlje, gde se podaci šalju softverski. 

-Imaćete niže operativne troškove, nema zaustavljanja između nas, šta god da prodajete, uzimate. Moramo d avidimo kako ćemo da napravimo pristup PDV – U. Mi treba zajednički da radimo na privlačenju investicija – kaže Vučić.

Kako Vučić dodaje, otvara se bezbroj mogućnosti, a nijedna stvar nije loša po bilo koga. 

– Naše tri zemlje završiće godinu sa 76 milijardi evra, a to je značajno manje od jedne Slovačke, a možemo da ih stignemo za pet ili šest godina, i da počnemo da menjamo odnos snaga. Možemo da budemo mašinerija rasta ukoliko se potrudimo – ističe Vučić.

Izvor: Pink

Related posts

Vučić se sastao sa Harčenkom i Mekalisterom

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić: Preminula jedna ženska osoba, borićemo se duplo snažnije!

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić sutra prima delegaciju Evropske odbojkaške konfedercije

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija