29. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Ništa se ne baca od ploda leske

Leska je široko rasprostranjena u Srbiji, a dobro uspeva i na području Južnog Banata. Nakon pet godina dostiže punu rodnost i od njenog ploda – lešnika, može se dobro zaraditi. Za to vreme nema zarade, već samo ulaganja, pa treba biti strpljiv.

Oko 3600 sadnica leske, Pavel Brezina iz Padine posadio je 2018. godine na 5,5 hektara. Dve godine kasnije, zasadio je još 1500 sadnica na površini od hektar i po. Brezina kaže da leska ne može da da rod u prvih par godina.

Od ploda leske ništa se ne baca. Osim jestivog dela lešnika, može se prodati i njegova ljuska, koja služi kao energent. Brezina kaže da je potražnja na našem tržištu dobra. Ipak, dodaje da je potrebno dosta ulaganja i truda kako bi joj se obezbedili odgovarajući uslovi i kako bi ona dala dobar prinos.

Brezina je ogradio zasad, jer zečevi mogu grickanjem oštetiti stablo mlade leske. Osim ove zaštite, Brezina je podigao i vetrozaštitni pojas u dužini od 250 metara, koji planira da produži. Kaže da je kao vetrozaštitu koristio jablan, jer osim što dobro štiti od vetra, stvara i pogodnu mikroklimu za lesku.

Related posts

Bez vode deo Omoljice

Zorana Stekovic

Tradicionalni oproštaj osmaka u Jermenovcu

Vanja Vićentić

Ujedinjeni za očuvanje Planete

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija