25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Tiodorović: Moguće pooštravanje mera za one koji se vraćaju u zemlju

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da Krizni štab zaseda kako bi se procenila epidemiološka situacija i mere protiv virusa korona, navodeći da lokdaun ne dolazi u obzir, ali da je moguće pooštrovanje mera za one koji se vraćaju u zemlju.

Tiodorović je kazao da poseban rizik nose oni koji se vraćaju sa letovanja iz Grčke, gde na dnevnom nivou broj zaraženih prevazilazi više hiljada, ali i iz Crne Gore.

“Moramo primeniti neke mere većeg opreza prema onima koji se vraćaju sa mora, prema onima koji dolaze iz zemalja gde su se značajnije pogoršale prilike”, rekao je Tiodorović na TV Prva.

Dodao je da se to tiče i ljudi koji poslovno idu u region ili u zemlje Bliskog istoka.

Prema njegovim rečima, zbog opuštanja ljudi, bilo je za očekivati da će i u Srbiji biti problema.

“Imaćemo blago povećanje koje će da ukazuje na oprez, a sa druge strane bolnice nam se ne pune u velikom broju. Nismo u teškoj situaciji”, kazao je Tiodorović.

Kada je reč o hospitalizovanima, Tiodorović kaže da u bolnicu dolaze obično nevakcinisani.

“Budimo oprezni, nema mesta panici, treba biti ozbiljan i provoditi mere koje su već donete”, naveo je.

Tiodorović kaže i da medicinska struka smatra da delta soja ima u našoj zemlji više nego što se pretpostavlja, što je posledica toga što smo otvorena zemlja.

“Nemoguće je sprečiti prodor delta soja. Među Indicima koji borave u naddoj zemlji, retko ko je potvrđen kao pozitivan, odnosno manje od jedan odsto je bilo inficirano. To ne predstavlja opasnost”, kazao je Tiodorović.

Ističući važnost vakcinacije, Tiodorović kaže da je sada ključan trenutak za vakcinaciju zbog manjeg broja zaraženih.

“Minimalan je rizik da se zarazite između doza vakcine”, naveo je i istakao da bi trebalo iskoristiti avgust za imunizaciju i da se tako spremimo za septembar.

Neophodno je i da se obavi vakcinacija kod dece starije od 12 godina, kaže Tiodorović ističući da kada je reč o trećoj dozi, trebalo bi da bude neophodna za hronične bolesnike.

Tiodorović, kada je reč o školskoj godini, kaže da se već razmišlja o organizaciji nastave te da će osnovci do petog razreda ići normalno u školu.

Za starije osnovce, srednjoškolce i studente pratiće se situacija, kaže Tiodorović naglašavajući da su oni najvažniji kao izvor infekcije i da mogu da ugroze starije.

Na pitanje o obaveznoj vakcinaciji, Tiodorović je naveo da vakcinacija nije pitanje demokratije, već civilizacije.

Pozvao je medicinske radnike u Srbiji da prime vakcinu jer, kako kaže, oni bi trebalo da budu primer.

Dodao je da bi bilo dobro da postignemo 60 odsto vakcinisanih i istakao da moramo imati preko 65 odsto vakcinisanih kako bismo postigli kolektivni imunitet.

Foto: tanjug

Related posts

Apel na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru

Jasmina Petkovic

Ministru Vulinu dodeljena zlatna plaketa Lovačkog saveza Srbije

Mica Milakov

Pogledajte ljude koji rade na sakrivanju zločina Šiptara nad Srbima

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija