22. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić danas i sutra u Skoplju sa Zaevom i Ramom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Skoplju, gde će se sastati sa predsednicima vlada Severne Makedonije Zoranom Zaevom i Albanije Edijem Ramom u okviru inicijative za saradnju poznate pod nazivom “Mini Šengen”.

Vučić će tokom boravka u Skoplju, sa premijerima Zaevom i Ramom učestvovati 29. jula na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Predsednik Srbije najavio je prošle sedmice da će na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative “Mini Šengen” i da će biti potpisana tri sporazuma, kao i da će na graničnim prelazima u narednom periodu biti napravljene “brze trake” za brži prolaz ljudi iz regiona, kao što postoje posebne trake za ljude iz Evropske unije na ulazu u evropske zemlje.

“Radili smo na tri dokumenta i verujem da ćemo ih potpisati u Skoplju, to su važna dokumenta o trgovini, radnim dozvolama i u međusobnoj podršci u slučaju požara, poplava i drugih katastrofa, što je u interesu naših naroda”, rekao je Vučić.

Forum se organizuje u okviru inicijative “Mini Šengen” koja podrazumeva dublju ekonomsku integraciju regiona, za sada tri države: Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Pristupanje inicijativi otvoreno je i za ostale privrede Zapadnog Balkana.

Predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev, kako je najavila Razvojna agencija Srbije, predstaviće političku i ekonomsku viziju integrisanog regiona.

Planirani su i poslovni susreti privrednika iz regiona nakon zvaničnog dela foruma.

Učestvovaće skoro 400 kompanija iz regiona. Najviše njih, više od 200, prijavilo se iz Srbije, zatim više od 100 iz Severne Makedonije, iz Albanije oko 40, iz BiH desetak i manji broj ili po jedna firma iz Austrije, Tajvana, Izraela, Poljske, Rumunije, Bugarske, Francuske i Grčke.

Inicijativa “Mini Šengen” vodi ka uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta koje, kao prelazni oblik, treba da približi region EU i ubrza put ka punopravnom članstvu.

Zajedničko tržište Zapadnog Balkana zasniva se na principima slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala, isto kao i jedinstveno tržište EU.

Prvi sastanak, kada je započeo proces, održan je u Novom Sadu 10. oktobra 2019. godine, kada su Vučić Rama i Zaev najavili tzv. “Mini Šengen” nastojeći da do kraja 2021. uspostave slobodu kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala na ZB koristeći samo ličnu kartu.

Dodatni sastanci su održani 10. novembra 2019. u Ohridu, u Severnoj Makedoniji i 21. decembra 2019. u Tirani, Albaniji, na kojima se razgovaralo o predlozima za postizanje “četiri slobode”, uključujući usvajanje okvirnog sporazuma za vanredne civilne situacije, poznat kao Protokol iz Drača.

Foto: tanjug

Related posts

Predavanje vozačima traktora: „Budi pravi domaćin! Vozi bezbedno!“

Nikoleta Dragaš

SLOVAČKA LEPOTA KRUNISANA NA BRATISLAVSKOM DVORCU


neca

Predsednik Vučić : Imam odlične vesti za Srbiju! Stiže još MILION vakcina!

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija