16. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Predsednik Vučić: Do septembra nove mere za dalji podsticaj rađanja

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će do početka septembra biti usvojene nove mere za dalji podsticaj rađanja u zemlji.

Kako je pojasnio, reč je o tri promene, a to su uvećane novčane naknade za trudnice i porodilje, zatim rešavanje određenih zakonskih poteškoća koje se tiču zrada trudnica i porodilja, te uprošćavanje birokratskih procedura za vantelesnu oplodnju.

U tom smislu, naveo je da će se menjati prag godina žena, do kojih će država finansirati pokušaje VTO.

“Nadam se da će to bar donekle u siromašnijim sredinama doprineti da imamo više dece, jer nam je to glavni problem. Lako se društvo obnovi ako imate dece”, poručio je Vučić u obraćanju nakon susreta sa mladim sportistima koji borave u kampu u Srbiji.

Uz konstataciju da je bilo napada kako je rađanje pitanje ekonomskog statusa i očekivanja, Vučić je primetio da bi bilo znatno lakše da je to u pitanju.

“Ali, upravo je obrnuto. Tamo gde žive najbogatiji, tamo imamo najmanje dece, a najviše ih je gde žive siromašniji… A, sve što radimo, nema smisla ako to ne bude imao ko da nasledi, ako ne bude imao ko da upravlja time, ako nemamo potomstvo”, poručio je Vučić.

Podsticanje rađanja jedan od nacionalnih prioriteta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je podsticanje rađanja i nataliteta jedna od nacionalnih prioriteta i da najava davanja 5.000 evra za novorođeno dete nema veze sa politikom već sa tim da moramo da razmišljamo šta će biti u budućnosti.

Na pitanje da prokomentariše pojedine kritike da su predstojeći izbori razlog za dodatnih 20 evra pomoći građanima i 5.000 evra za svako rođeno dete i pitanje šta je zaista namera države, Vučić je rekao kada je reč o 5.000 evra da bi to bila sveukupna podrška rađanju, kao i da bi se tako finansijski oslobodli gradovi koji sada izdavajaju sredstva za tu podršku.

“Ako Beogad daje oko 20 milona za novorođenu dece, time bismo oslobodili Beograd da može da investira u nešto drugo, a država bi preuzela i tih 100.000 koje daje grad Beograd ili nešto više, a dodala još 300.000 na ovih 100.000 koje već daje, tako da bismo sve ukupno dali 5.000 evra po rođenom detetu. Sasvim sigurno za prvo dete da bismo podstakli majke da ranije rađaju naročito u sirmašnijim krajevima Srbije”, naveo je Vučić.

Kaže da je gubimo celu jednu generaciju u odnosu na pojedine zemlje, pošto je kod nas prosečna starost 46 godina, a na primer u Turskoj 26 ili 27 godina.

Odlučili smo se za tu meru jer smatramo da je rađanje i povećanje natalitaa jedan od prioritetnih cilljeva, poručio je Vučić.

Gogovoreći o najavi za dodatnih 20 evra pomoći građanima, Vučić kaže da se stalno priča kako se nešto daje pred izbore, iako je prošlog puta dato 100 evra građanima ođednom.

“U čemu je problem? Ljudi su to prihvatili. Važno je da javni dug ne ode preko 60 odsto”, naglasio je on.

Predsednik je rekao da raste javni dug zemalja evrzone i da je recimo u Grčkoj 230 ili 240 odsto BDP -a, Italije 160 odsto, Španije preko 125 odsto, Francuske više od 120 odsto, Hrvatske nešto ispod 90 odsto…

Dodaje da zemlje daju mnogo novca u vreme korone ne bi li podigli potrošnju i podstakli izvoz, kao i da je namera u Srbiji da se podstakne potrošnja i privredni rast.

“Pokazujemo da Srbija može da podiže stopu rasta a da ne podigne javni dug preko 60 odsto BDP-a”.

Vučić ističe da bi prema trenutnim projekcijama deficit mogao da bude ispod pet odsto, iako je bilo reči o sedam i nešto odsto javnog duga prema BDP-u.

Kako je rekao, ako bi imali šest odsto rasta BDP-a ove godine javni dug bi bio 59,3 odsto BDP-a, a ispod 58 odsto ako bude privredni rast sedam odsto.

Srbija bi bila među prve tri zemlje u Evropi sa tim rezultatom, dodao je Vučić.

“Za oko 15 dana ćemo imati prve zvanične procene za stopu rasta za prvo polugodište… Verujem da ćemo biti u prve dve ili tri zemlje Evrope. A te priče da se daje pred izbore slušam već četiri ili pet godina, iako smo jednom imali u tom periodu izbore i povećavali smo (plate i penzije) na kraju godine, posle izbora, a nismo pre izbora davali ljudima novac. Kada imate dobru ekonomsku situaciju, a danas imamo dobr stanje u javnim finansijama, različitim stvarima možemo građanima da pomognemo”, zaključio je Vučić.

Related posts

Majstorica večitih za finale ABA lige i nastavak puta ka Evroligi

Nikoleta Dragaš

Obaveštenje o produžetku obustave saobraćaja zbog radova na izgradnji fekalnog kolektora

Mica Milakov

Pripremite svoj automobil za odmor

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija