21. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Vesti

Najbolji festival etno muzike – “Tamburica fest” u Novom Sadu

U Novom Sadu će od 19. do 21. avgusta biti održan 14. svetski „Tamburica fest“. Prvi festival bio je održan u selu Deronje, koje je tokom godina postalo malo da primi sve ljubitelje ove vrste muzike.  O značaju festivala dovoljno govori činjenica da ga je Svetska tamburaška asocijacija proglasila najboljim u Evropi, a Privredna komora Srbije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, najboljom turističkom manifestacijom naše zemlje.

Zvanično najbolji festival etno muzike u Evropi i najbolju turističku manifestaciju u našoj zemlji, ljubitelji tamburaške muzike isčekuju sa velikim nestrpljenjem. Inspirisan uspehom Exita i Guče, a duhom predan zvucima tamburice, dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor „Tamburica festa“ i predsednik Svetske tamburaške asocijacije, odlučio je da od vojvođanskih tamburaša napravi svetski brend. Prvi festival održan je pre 14 godina u vojvođanskom selu Deronje.

U svojoj dugogodišnjoj sportskoj biografiji, kao džudista, dr Jovan Pejčić ima upisane 4 titule šampiona i dve vicešampiona SFRJ. Sa evropskih takmičenja doneo je srebro i bronzu. Bio je najmlađi trener prve šampionske ekipe u Jugoslaviji i dobitnik  nacionalnog priznanja Vlade Republike Srbije. Zbog ljubavi prema tamburašima umeo je, kako kaže, da se odrekne i zlatne medalje.

Istinska ljubav prema tamburašima zaslužna je za uspeh „Tamburica festa“ – navodi Pejčić. Na njegovo veliko zadovoljstvo festival je motivisao iskusne, ali i mlade tamburaše, kao i tekstopisce da skinu senku koja se, kako kaže, nad tamburaštvom nadnela posle Janike Balaža.

“Tamburica fest 2021” biće održan od 19. do 21. avgusta u centru Novog Sada i pod zidinama Petrovaradinske tvrđave. Pored takmičarskih orkestara iz šest zemalja nastupiće i brojni muzičari iz zemlje i regiona. Novosadskim bulevarima defilovaće fijakeri, tamburaši, kulturno-umetnička društva… Pokrovitelji ove značajne manifestacije su grad Novi Sad, Vlada Vojvodine, Ministarsvo kulture i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Related posts

SNS Beograd: Nepoznati napadači udarili šamar našem aktivisti

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić dočekao Ursulu fon der Lajen

Vanja Vićentić

Vučić obilazi vakcinalne punktove u Obrenovcu i Ubu

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija