23. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Alibunar Društvo Ekonomija Kovačica Najvažnije Opovo Pančevo Vesti

Završena žetva pšenice, prinos veći nego prošle godine

Žetva pšenice u gradu Pančevu i opštinama Alibunar, Kovačica i Opovo završena je prošle nedelje. Većina ratara je zadovoljna ovogodišnjim prinosom. Prosečan prinos je veći u odnosu na prošlogodišnji, ne samo u Južnom Banatu, već i u Srbiji.

Prilikom nedavne posete Barandi, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da su ove godine u Srbiji vremenski uslovi bili idealni za pšenicu. Dodao je da je ovogodišnji rod 17%  bolji nego prošlogodišnji.

Kada je u pitanju prinos pšenice sa useva u gradu Pančevu i opštinama Alibunar, Kovačica i Opovo, Bogdan Garalejić iz PSS Instituta “Tamiš” kaže da nisu svi poljoprivredni proizvođači njime zadovoljni. Dodaje da su prinosi ipak znatno veći u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je ratarstvo u pitanju, ministar Nedimović ističe da je naš najveći problem kiša. Dodaje da država može u budućnosti da reši ovaj problem.

Nakon žetve pšenice, Vojvođanski ratari sada samo mogu da čekaju dobre vremenske prilike za kukuruz i ostale ratarske kulture. Stručnjaci kažu da je važno da u narednom period ne budu visoke temperature sa toplim vetrom, kako ne bi došlo do naglog sušenja. Dodaju i da je neophodno da padne kiša krajem jula, početkom avgusta meseca.

Related posts

O boksu se priča

Mirjana Popović

Predsednik Vučić čestitao Johanisu pobedu na izborima u Rumuniji

Zorana Stekovic

Novozaraženi virusom Covid – 19 u Južnobanatskom okrugu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija