5. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Multikulturni festival “Lepota različitosti“ u Beloj Crkvi

Multikulturalni festival “Lepota različitosti“ održan je u sali centra za kulturu „Bela Crkva“. I ove godine prikazao je bogatstvo narodne igre i pesme različitih nacionalnih zajednica koje čuvaju svoju kulturnu baštinu.

Festival “Lepota različitosti“ održava se po deveti put, u organizaciji “Češke besede Kruščica” pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Češke u Beogradu, Opštine Bela Crkva i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine. Konzulka Amdasade Republike Češke u Beogradu, Petra Feikova, istakla je značaj festivala za očuvanje češke tradicije i identiteta ove malobrojne, ali aktivne zajednice u Srbiji.

Predsednica Opštine Bela Crkva Violeta Simić otvorila je festival i naglasila da je kulturna raznolikost koja krasi ovu zajednicu najveće bogatstvo.
Svoja umeće najpre su pokazale folklorne sekcije i kulturno umetnička društva, a nakon toga publika je uživala u nastupu horova i pevačkih grupa. Uz njihove nastupe prikazano je da festival “Lepota različitosti” spaja ljude i prepliće tradiciju.

Jozef Irović, predsednik udruženja “Češka beseda Kruščica” kaže da je kao organizator festivala prezadovoljan kako nastupima, tako i  odzivom publike, s obzirom na visoke temperature i na još uvek aktuelnu pandemiju korona virusa.

je zatvorila folklorna sekcija Češke besede Kruščica koreografijom “Svaki momak devojku ima”. Pored prikazivanja igara i nošnji, čuvanja tradicije, običaja i kulture različitih naciolnalnih zajednica, festival „Lepota različitosti“ ima još jednu vrednost na koju su posebno ponosni organizatori, a to je povezivanje i druženje svih učesnika.

Related posts

Digitalizacija škola do 2021.

Aleksandra Miloševska

Omoljica, Brestovac i Ivanovo u utorak bez vode

Jelena Obradović

Đorđević obišao ustanove socijalne zaštite

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija