20. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Momirović i Bočvarski uručili kartice za besplatnu putarinu kroz Severnu Makedoniju

FOTO: MGSI

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović zajedno jesa ministrom saobraćaja i veza Severne Makedonije Blagojem Bočvarskim na graničnom prelazu „Tabanovce“građanima Srbije koji putuju kroz Severnu Makedoniju uručio elektronske kartice za besplatnu putarinu na auto-putu „Prijateljstvo“ do granice sa Grčkom.

“Nedugo posle našeg sastanka na Brdu kod Kranja, evo nas ovde u Tabanovcima, na zadovoljstvo svih nas. Kao što sam istakao i tada, ističem i sada – Republika Srbija daje ogroman značaj odnosima sa Severnom Makedonijom. Ovo je bilo naročito vidljivo u okolnostima svetske pandemije, kada je Srbijapokazala spremnost da hrabro stoji uz svoje susede, a tako će biti i ubuduće. U znak zahvalnosti, Vlada Severne Makedonije odlučila je da građanima Srbijeomogući besplatno korišćenje puteva u toku predstojeće sezone. U ime svih građana Srbije želim da se zahvalim Vladi Severne Makedonije na današnjem uručivanju smart kartica i na tome što celo ovo leto možemo da koristimo njihove puteve“, izjavio je Momirović.

Ministar Momirović je istakao da će gest kojim se omogućava besplatno putovanje građanima Srbije kroz Severnu Makedoniju, auto-putem „Prijateljstvo“ do granice sa Grčkom, dati jak impuls inicijativi „Mini Šengen“ koja je pokrenuta od strane predsednika Vučića i premijera Zaeva, a sve u cilju proširivanja našeg zajedničkog ekonomskog prostora, poboljšanja prometa ljudi i roba, i jačanja konkurentnosti celog regiona.

Nakon uručivanja pametnih kartica ministar Momirović je sa kolegom ministrom Bočvarskim na graničnom prelazu „Tabanovce“ razgovarao o budućoj saradnji dve države sa posebnim fokusom na infrastrukturno povezivanje kroz uspostavljanje putničkog saobraćaja Beograd – Skoplje, kao i o inicijativi za uspostavljanje železničkog teretnog koridora koji povezuje Budimpeštu sa lukom Pirej, preko teritorije Mađarske, Republike Srbije, Republike Severne Makedonije i Republike Grčke.

Vlada Severne Makedonije donela je odluku da srpski građani budu oslobođeni plaćanja putarina od 15. juna do 15. avgusta, u znak zahvalnosti na donaciji vakcina.Svi državljani Srbije koji u Severnu Makedoniju budu dolazili automobilom od 15. juna do 15. avgusta na graničnom prelazu Tabanovce će dobijati karticu sa 760 denara za plaćanje putarine na auto-putu „Prijateljstvo“.Prema odluci Vlade Severne Makedonije, turistima iz Srbije je namenjeno ukupno 200.000 „napunjenih“elektronskih „M-smart“ kartica za plaćanje putarine u predstojećoj letnjoj sezoni.

Related posts

JEDINSTVENO: Burekomat u Pančevu

Jelena Obradović

Predsednik Vučić razgovarao sa Lajčakom o dijalogu Beograda i Prištine

Alba Jovanović

Fudbal, odbojka, basket na renoviranim terenima na Kotežu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija