21. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Srbija Vesti

“Tamburica fest” najbolja turistička manifestacija u Srbiji od 19. do 21. avgusta

U okviru predstojećeg svetskog „Tamburica festa“ održana je likovna kolonija u sremskom selu Čerević. Na 14-om sazivu likovnih stvaralaca učestvovali su eminentni umetnici iz naše zemlje, čija su dela obogatila legat festivala, koji sada broji više od 200 ulja na platnu.

Kao uvertira za ovogodišnji svеtski „Tamburica fest“ održana je 14. likovna kolonija. Umetnici su stvarali uživajući u rustičnom ambijentu Eko Etno Kluba Čerević – na obroncima Fruške gore. Koncepcija festivala je da objedini sve vidove kulture i umetnosti, objasnio je osnivač i direktor festivala dr Jovan Pejčić.

Umetnici su na platno preneli lični doživljaj tamburice i starogradskih pesama koje se na njoj izvode, ali i utisake koje su na njih ostavili sremsko selo Čerević i reka Dunav, na kojoj se ono nalazi kaže akademski slikar i likovni kritičar Danilo Vuksanović, selektor saziva.

Tokom 4 dana trajanja kolonije, umetnici su vredno radili, trudeći se da iznedre najbolje slike i opravdaju poverenje organizatora.

Nema razlike između pesme, muzike i slike, samo su alati drugačiji naglasio je Ratko Šoć, akademski slikar i autor pesama „Laku noć jutra moja“, „Skazaljke stare“ i nadaleko poznate „Osam tamburaša s Petrovaradina“. Napisao ju je davne 1975-e, ali su je kako kaže čuveni kompozitor Milorad Vučetić i legenda tamburaške muzike Janika Balaž malo izmenili.

Tamburica fest biće održan u Novom Sadu i na Petrovaradinskoj tvrđavi od 19. do 21. avgusta. U takmičarskom delu programa nastupiće orkestri iz Srbije, SAD, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Rumunije, a publika će biti u prilici da uživa u solističkim koncertima umetnika iz zemlje i regiona, karnevalu tamburaša, fijakera, nastupu kulturno umetničkih društava.

„Tamburica fest“  pre četiri godine proglašen je za najbolji festival etno muzike u Evropi, a pretprošle od strane Privredne komore Srbije prepoznat je kao najbolja turistička manifestacija u Srbiji.

Related posts

“Krokodokodil” u Gradskoj biblioteci

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić na velikom skupu SNS-a u Hali sportova; održao važan sastanak sa odborima iz Beograda

Nikoleta Dragaš

U Srbiji 2.314 novozaraženih korona virusom

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija