18. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Zaštita od UVA i UVB zraka – saveti kozmetologa

UV zračenje tokom leta je veoma visoko i zato stručnjaci upozoravaju da je važno pravilno se zaštititi od sunca. Treba redovno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, a tokom letovanja  ne izlagati se direktno suncu već biti ispod suncobrana ili u hladu.

UV zraci svake godine se pojačavaju, a razlog za to su i ozonske rupe. Pored UVA i UVB zraka, pominju se i UVC zraci koji mogu da oštete i naš DNK kaže Bojana Ćorluka, kozmetolog. UVA zraci prodiru duboko u kožu i krivi su za brzo starenje, jer razgrađuju kolagen i elastin, napominje Ćorluka.

Bojana Ćorluka napominje da je važno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom prilikom svakog izlaganja suncu. Na kremama su oznake koje predstavljaju vreme koje možemo da provedemo na suncu, u zavisnosti od tipa kože.

Prema rečima Bojane Ćorluke veoma je važno da ne izgorimo na suncu, da se štitimo tako što ćemo biti u hladu ili ispod suncobrana. Kako ona ističe deca uzrasta od 4 i 5 godina ako samo jednom izgore povećava im se rizik od dobijanja melanoma.

Related posts

PS: Georgievu je borba protiv mafije smešna

Miroslava Cvejin

Krizni štab danas o otvaranju administrativnih prelaza

Jasmina Petkovic

Više od 400 zaraženih, dvocifren broj pacijenata na respiratorima

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija