20. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Srbija Vesti

Počela realizacija projekta za poboljšanje zajednice Roma

U Vladi Republike Srbije održan je događaj povodom početka realizacije projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, izazvane pandemijom COVID-19. U projektu učestvuje 18 lokalnih samouprava“, čiji je cilj prevazilaženje izazova nastalih usled pandemije.

COVID-19  je pogodio  zajednice Roma u Srbiji, pre svega zbog uslova u kojima žive u romskim naseljima. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa GIZ-om, SIPRU i lokalnim samoupravama učestvuju u projektu u kojem će narednih šest meseci doprineti smanjenju dodatne ranjivosti porodica romske nacionalnosti i drugih marginalizovanih grupa, kaže ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić.

Predsednik Opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen istakao je da Opština nastoji da odgovori na potrebe i izazove sa kojima se suočavaju svi građani. Zahvaljujući ovom projektu, 170 porodica u selu Pridvorice u Smederevskoj Palanci imaće pristup pijaćoj vodi“, kazao je Vučen.

Kroz projektne aktivnosti poboljšaće se pristup obrazovanju i informisanju tokom pandemije. Predviđena je pomoć u školama u vidu IT opreme za 500 Roma i Romkinja i drugu socijalno ugroženu decu  rekao je Daniel Mohseni politički savetnik Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu.

Poboljšanje pristupa vodi biće obezbeđeno iznalaženjem trajnih rešenja za 545 marginalizovanih porodica koje žive u 11 podstandardnih naselja u opštinama Stara Pazova, Kovin, Zrenjanin, Smederevska Palanka, Topola, Valjevo, Kanjiža i Alibunar. Izgradiće se i dograditi vodovodna mreža, odnosno obezbediti individualni priključci na njoj. Korisnici projekta su pre svega Romi i Romkinje.

Related posts

Vučić: Još jedna fabrika stize u Pančevo

Mica Milakov

Preminuo Miroslav Lazanski

Nikola Toadjer

Vučić: Da jasenovačke žrtve ne budu zaboravljene

Alba Jovanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija