22. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Drugi dan posete KiM Petković započeo u Berkovu obilaskom porodice Mašić

Drugi dan posete Kosovu i Metohiji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković započeo je u selu Berkovo, u opštini Klina, gde je obišao porodicu Borka Mašića. U Berkovu je trenutno 11 povratničkih domaćinstava, većinom su to staračka domaćinstva sa jednim ili dva člana. Porodica Mašić, koju je ovog jutra posetio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, je jedna od dve mlade porodice sa decom u ovom selu.

“Ja sam se u Berkovo vratio 2008.godine i živim sa suprugom i ćerkom koja ima godinu dana. Iz dana u dan suočavamo se sa raznim problemima ali uglavnom je najveći to što nema ljudi. Često imamo problema i sa nestašicom vode. Ranije je bilo krađa i obijanja kuća, ali poslednjih meseci takve probleme nemamo”, istakao je Borko Mašić i dodao da se bavi poljoprivredom i stočarstvom, da godinama ulaže u život u Berkovu i da planira sa porodicom tu da ostane.

U razgovoru sa povratnicima u Berkovu, Petković se informisao o životu u selu i problemima sa kojima se suočavaju. Najviše je bilo reci o organizovanju meštana kako bi se obezbedile potrebne poljoprivredne mašine i mehanizacija obzirom da se obrađuje oko 30 hektara zemlje kao i o plasmanu tržnih viškova.

Petković će potom  u Vidanju razgovarati sa jedinom Srpkinjom, povratnicom u Ćakovicu, Dragicom Gašić.

Planirano je da Petković u Donjoj Gušterici poseti domaćinstva Gorana Šubarića i Siniše Lazića, koja su pretrpela veliku materijalnu štetu tokom januarskih poplava.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju će zatim u opštini Gnjilane, u selu Straža obići socijalno ugroženu, šestočlanu porodicu Denić, kojoj je sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju sagrađena kuća.

Petković će posetu Kosovu i Metohiji završiti u  selu Gornje Kusce, u opštini Gnjilane, gde će obići novoizgrađeni vrtić, koji će funkcionisati u okviru izdvojenog odeljenja PU „Kolibri“ iz Koretišta.

Related posts

Brnabić: Plan da do kraja aprila vakcinišemo 2.100.000 građan

Nikola Toadjer

U Srbiji potvrđeno 2.719 novih slučajeva

Mirjana Popović

Novosađani, predvođeni gradonačelnikom Vučevićem I vladikom Irinejem, podržali braću iz Crne Gore

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija