25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Srbija Vesti

Hemijski park Prahovo uskoro dobija prva dva investitora

Industrijsko-hemijski park u Prahovu, koji će biti zamajac razvoja tog dela srpske privrede, već je počeo da radi i do kraja godine mogao bi da dobije prva dva investitora, rekao je Tanjugu osnivač i vlasnik Eliksir grupe Stanko Popović.

Ta kompanija nosilac je srpske hemijske industrije i projekta u Prahovu, zajedno sa Vladom Srbije, za formiranje prvog hemijsko-industrijskog parka u zemlji, kao i upravljač Luke Prahovo.

“Očekujemo da do kraja godine bude definisan jedan ili dva investitora, ne mogu sada da otkrijem o kojim se firmama radi, ali u pitanju su strane kompanije. Reč je o firmama koje se bave proizvodnjom baterija i elektroda za elektrolučne peći”, naveo je Popović.

Dodaje da postoji još jedan, treći investitor, čija proizvodnja je vezana za sirovine u gumarskoj industriji, kao i da se trenutno pregovara sa ukupno sedam firmi.

“Možemo reći da je park već počeo da radi, u krugu fabrike je već Fosvea, francuska firma koja proizvodi fosvate i izvozi ih u 90 država. Posluje u hemijskom parku, tako što koristi usluge luke, struje, logistiku i ostale usluge”, rekao je Popović.

U parku se očekuje oko 30 investitora, koji će direktno zaposliti oko 2.000 radnika.

Popović napominje da u parku u Prahovu trenutno imaju jedan problem, pošto imaju na raspolaganju oko 30 megavata struje, ali da sedam firmi koje su se prijavile da tu posluju imaju potrebu za više od 200 megavata električne energije.

Tako da su u toku razgovori sa EMS-om i vladom da se uradi dalekovod od 400 kilovata koji bi obezbedio dovoljno struje za sve investitore koji planiraju tu da dođu.

Objašnjava za Tanjug da se kocept hemijsko-industrijskog parka razlikuje u odnosu na industrijsku zonu po tome što se u zoni nalazi više firmi koja je svaka dovoljna sama sebi i ima svoj ograđen prostor i infrastrukturne objekte, svoje napajanje vodom strujom, fluidima…

Sa druge strane, u hemijsko-industrijskim parkovima postoji jedan operater koji proizvodi flude za sve investitore, postoji jedno prečišćavanje, demineralizacija vode, priprema tehničke vode, centralna trafo stanica i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, logistika i sve ostalo.

Tako se troškovi investitora u parku smanjuju i do 30 odsto, naglasio je Popović.

“Na primer, ako jedna fabrika jonoizmenjivačkih smola košta 100 miliona evra, biće 30 ili 35 miliona evra, zato što već postoji sve što je potrebno. Samim tim je ta hemijska industrija atraktivnija i konkurentnija. Nemačka ima 32 hemijska parka, a Indija i Kina se sada razvijaju upravo na taj način, kroz formiranje hemijskih parkova”, naveo je Popović za Tanjug.

Ističe da se u hemijskim parkovima često nalaze firme koje su jedna drugoj dobavljači, kako bi se smanjili logistički troškovi.

Takođe, kaže da je Eliksir grupa došla u Prahovo pre desetak godina i da su od tada svake godine kupovali zemlju, po 20 ili 30 hektara, tako da sada poseduju nešto više od 300 hektara industrijskog zemljišta, kao i da su vlasnici i operateri zatvorenog distributivnog sistema struje, vodozahvata, operateri na železnici i u luci.

“Mi smo prepoznali, kada smo obilazili nekoliko hemijskih parkova u Nemačkoj, da mi već imamo 90 odsto infrastrukture za jedan ozbiljan hemijski park i onda smo ponudili državi da to zemljište koje smo kupili ustupimo državi i da ona napravi tu saobraćajnice i fabriku za preradu opadnih voda, kako bi se kompletirala sva infrastruktura hemijskog parka kao da se nalazite u Nemačkoj. Sve što imaju firme poput BASF u Nemačkoj, to bi bilo i ovde”, objašnjava Popović.

Dodaje da su naišli na razumevanje i podršku Vlade Srbije, tako da je to zajednički projekat, tako što bi Eliksir bio operater nad infrastrukturom čiji je vlasnik, dok bi zemljište poklonio državi ili direktno stranim investitorima, kako bi Prahovo bilo što privlačnije investitorima da tu razvijaju svoj biznis.

Eliksir grupa je u industrijsko-hemijski park od 2012. do 2020. investirala više od 100 miliona evra.

Park će višestruko pozitivno uticati na kompletnu privredu države i posebno na razvoj hemijske industrije, a očekivani prihod parka procenjuje se na oko jednu milijardu evra godišnje.

Najveći deo sirovina za hemijsku industriju bi bio poreklom iz Srbije – sumporna, fosforna, hlorovodonična kiselina, kalcijum i magnezijum karbonat, magnezijum oksid i drugi, što bi pokrenulo razvoj rudarstva i ukupne privrede Srbije.

U parku se nudi korišćenje lučkih usluga i vodnog transporta, pogodnosti slobodne zone, moderne saobraćajnice unutar parka i veze sa evropskim koridorima 4 i 10, povezanost sa međunarodnom železničkom mrežom, dostupnost energije iz obnovljivih izvora, kao i vodene pare, industrijske i protivpožarne vode iz Dunava.

Takođe, nudi se upravljanje industrijskim otpadom, logistički sistemi, laboratorijske usluge, “EPC” usluge – inženjeringa, nabavke i izvođenja, obuke, ketering, transport, stambene jedinice, državni podsticaji za investitore…

Eliksir, takođe, planira izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika. Zeleni vodonik ima i ključnu ulogu za postizanje jednog od ciljeva održivog razvoja – neutralisanje CO2 do 2050. godine i može da zameni fosilne energentne koji su glavni izvor štetnih emisija ugljen dioksida. Eliksir ima jednu od šest fabrka fosforne kiseline u Evropi i strateški je partner Ziđina pošto zbrinjava 95 odsto sumporne kiseline iz Bora.

Related posts

Predsednik Vučić iz Pariza: Ne prihvatamo ultimatume i naređenja!

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić u Obrenovcu: Insistiramo da se ljudi vakcinišu zbog života

Branislava Grčić

Pijačni barometar za 6.11.2021.

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija