21. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Zabrinuti smo za bezbednost novinara u EU, hitno da reaguje Evropska komisija

Pokret socijalista izražava ogromnu zabrinutost povodom informacije da je ugledni holandski novinar Piter R. de Vris upucan u glavu na ulici u Amsterdamu i da se nalazi u veoma lošem stanju. 

Duboko nas je potreslo ranjavanje holandskog novinara, baš kao i ubistvo novinarke na Malti i novinara u Slovačkoj. 

Smatramo da je u dužem periodu bezbednost novinara ugrožena i da su medijske slobode na vrlo niskom nivou i u Holandiji i u drugim zemljama članicama Evropske unije. 

Zato, tražimo hitnu reakciju Evropske  komisije. 

Smatramo da bi Evropska unija morala da hitno formira bar dve radne grupe koje će brinuti o bezbednosti novinara. Bez tako odlučne akcije nismo sigurni da su izbori u Holandiji, a i čitavoj Evropskoj uniji slobodni i mogući.

Zato, tražimo da Evropska komisija hitno utvrdi odgovornost vlasti u Holandiji i da zatraži hitnu istragu povodom ranjavanja novinara, ali i da učini sve da se poboljšaju medijske slobode u Holandiji, kao i ostalim zemljama Evropske unije u kojima se ugrožava bezbednost novinara.

Pokret socijalista i naš predsednik Aleksandar Vulin ne mogu mirno da posmatraju da se uslovi za rad novinara u Evropskoj uniji toliko pogoršavaju.

Pozivamo sva novinarska udruženja da se priključe našem protestu i da zaštite svoje kolege pred nasiljem kojim su izloženi u Evropskoj uniji.

Related posts

Još jedna devojčica (16) se porodila u Pančevu

Jelena Obradović

Južni Banat na Sajmu turizma

Nikoleta Dragaš

Sećanja na “Oluju” ne blede

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija