25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Zabrinuti smo za bezbednost novinara u EU, hitno da reaguje Evropska komisija

Pokret socijalista izražava ogromnu zabrinutost povodom informacije da je ugledni holandski novinar Piter R. de Vris upucan u glavu na ulici u Amsterdamu i da se nalazi u veoma lošem stanju. 

Duboko nas je potreslo ranjavanje holandskog novinara, baš kao i ubistvo novinarke na Malti i novinara u Slovačkoj. 

Smatramo da je u dužem periodu bezbednost novinara ugrožena i da su medijske slobode na vrlo niskom nivou i u Holandiji i u drugim zemljama članicama Evropske unije. 

Zato, tražimo hitnu reakciju Evropske  komisije. 

Smatramo da bi Evropska unija morala da hitno formira bar dve radne grupe koje će brinuti o bezbednosti novinara. Bez tako odlučne akcije nismo sigurni da su izbori u Holandiji, a i čitavoj Evropskoj uniji slobodni i mogući.

Zato, tražimo da Evropska komisija hitno utvrdi odgovornost vlasti u Holandiji i da zatraži hitnu istragu povodom ranjavanja novinara, ali i da učini sve da se poboljšaju medijske slobode u Holandiji, kao i ostalim zemljama Evropske unije u kojima se ugrožava bezbednost novinara.

Pokret socijalista i naš predsednik Aleksandar Vulin ne mogu mirno da posmatraju da se uslovi za rad novinara u Evropskoj uniji toliko pogoršavaju.

Pozivamo sva novinarska udruženja da se priključe našem protestu i da zaštite svoje kolege pred nasiljem kojim su izloženi u Evropskoj uniji.

Related posts

Danas 1.523 novozaraženih, preminulo 19 pacijenata

Vanja Vićentić

Prodajni dan u Belgrade Waterfrontu 21. februara

Zorana Stekovic

U Opovu SNS osvojio ubedljivu većinu od 72,44 odsto

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija