29. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

U Srbiju dopremljena supstanca za Sputnjik V iz Rusije

U Srbiju je danas, na Institut “Torlak”, dopremljena značajna količina supstance za proizvodnju vakcine Sputnjik V, saznaje Tanjug.

Avion sa supstancom, koja je stigla iz fabrike Generijum, u Vladimirskoj oblasti u Rusiji, sleteo je oko 14 sati na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

Ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović u nedelju je rekao da se radi o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju više od 250.000 doza komponente 1.

“Posle desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente 2. Očekujemo da će Torlak u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina Sputnjik V komponente 1 i komponente 2”, naveo je Popović u saopštenju.

Prema njegovim rečima, nakon proizvodnje vakcine na Torlaku, po 18 uzoraka od svake serije, biće upućeno na ruski Institut Gamaleja gde će se izvršiti kontrola uzoraka, a posle toga vakcine će moći da budu puštene u promet.

Popović je naveo da će supstanca redovno pristizati u Srbiju, po dinamici koju su utvrdile srpska i ruska strana, sve do ispunjenja ugovora koji, u početnoj fazi, podrazumeva proizvodnju četiri miliona vakcina.

Related posts

Predsednik Vučić se sastao sa Putinom u Sočiju

Nikoleta Dragaš

Vučić i Čen Bo o unapređenju odnosa Srbije i Kine

Nikoleta Dragaš

Gradonačelnik i predsednik Skupštine Pančeva čestitali Božić

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija