22. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Opovo

Do kraja meseca izložba u opovačkoj Galeriji “Jovan Popović”

U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ sutra 06. jula, biće otvorena izložba umetničkih fotografija „Najbolje od nas“. Ovu izložbu posetioci će biti u prilici da vide do kraja mesaca, a tokom avgusta publici će se predstaviti i ilustratori knjiga za decu u okviru izložbe „Zakorači u našu priču“.

U okviru manifestacije „Kulturno leto“Galerija „Jovan Popović“ u Opovu organizuje dve kolektivne izložbe. Do kraja mesaca publika će biti u prilici da vidi izložbu umetničkih fotografija „Najbolje od nas“, a nakon ove uslediće izložba ilustratora dečjih knjiga „Zakorači u našu priču“, najavila je Katarina Nikolić Ralić, direktorka ONB Opovo.

Galerija „Jovan Popović“  značajno doprinosi  kulturnom razvoju Opštine Opovo već pola veka. To je čini jednom od  najznačajnijih institucija u lokalnoj zajednici, kaže Katarina Nikolić Ralić. Prema njenim rečima dobra saradnja sa Narodnim muzejom Beograda, Maticom srpskom i drugim značajnim institucijama u Opovo je dovela brojne priznate umetnike domaće i međunarodne scene.

U opovačkom Parku skulptura nalazilo se i ostvarenje Simeona Roksandića – „Dečak koji vadi trn“. Nju je 1974. godine Opovu darovala tadašnja Opština Pančevo, ali je 2011. nakon pokušaja krađe skluptura i ova trajno oštećena. Zgrada Glerije važi za jedno od najlepših ostvarenja regionalne arhitekture Vojvodine. Ovo  prepoznatljivo zdanje delo je arhitekata Spasoja Krunića i Milorada Berbakova. Galerija nosi ime čuvenog sikara bidermajera, Jovana Popovića, rođenog u Opovu. U svojoj riznici baštini njegova dela „Portret nepoznatog građanina“ i „Žena sveštenika iz Vršca“, kao i još 1200 eksponata, 260 autora.

Related posts

Slučaj Čajić: Novi dokazi upućuju na propust Tužilaštva?

Mica Milakov

Pripadnici 51. mehanizovane oživeli sećanja na nekadašnje službovanje

Nikoleta Dragaš

“Srpska Sparta” obeležila Bogojavljenje

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija