30. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Nova pravila na tehnickom od 5.jula – stroga primena odložena

Primena izmenjenog Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila koji podrazumevaju da od kvaliteta izduvnih gasova i ovalnosti kočnica zavisi ocena tehničke ispravnosti vozila odložena je na dve godine, ali vozači ipak od 5. jula treba da obrate pažnju na nova pravila, izjavio je za Tanjug Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda.

On je skrenuo pažnju na potrebu da vlasnici vozila na vreme zakažu tehnički pregled, jer se može dogoditi da u narednom periodu bude smanjen broj firmi koje će moći da obavljaju taj posao zbog zamene starih ovlašćenja novim.

“U narednom šestomesečnom periodu tokom kog će biti izdavana nova ovlašćenja može da se dogodi da i nekoliko stotina stanica za tehnički pregled ne ispuni nove građevinske i uslove tehničke opremeljenosti za obavljanje tog posla. Zato vlasnici vozila treba da zakažu na vreme preglede”, naglasio je Marinković.

Dodao je da je jedna od novina to što će svaki tehnički za početak biti sniman sa dve kamere, tako da će se eventualna oštećjenja i nedostaci na automobilima bolje videti nego na fotografijama, što znači da vozači treba da ih otklone.

Marinković je rekao da je vlasnik stanice za tehnički pregled obavezan da čuva ove snimke godinu dana i da ih da na uvid policiji ukoliko ona želi da proveri podatke o teničkoj ispravnosti vozila.

Naveo je da će nakon prelaznog perioda kamere biti povezane s centralom MUP-a, tako da će saobraćajna policija moći da uživo prati tok tehničkog pregleda.

“Primena obaveznog merenja izduvnih gasova i ovalnosti kočnica je odložen na dve godine, ali će se ovi parametri meriti kako bi se vlasnicima vozila dalo vremena da isprave eventualne nedostatke i pripreme se period kada će se i to uimati u obzir kod ocene tehničke ispravnosti. Dve godine nije tako dug period”, upozorio je Marinković.

Related posts

HIP Petrohemija: Dekompozicija u Fabrici polietilena niske gustine

Jasmina Petkovic

Biljni svet Deliblatske peščare

Jasmina Petkovic

Vučić s Putinom, konsultacije pred sastanak u Berlinu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija