3. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Predsednik Vučić se sastao sa ruskim ministrom poljoprivrede

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrijem Patruševim, sa kojim je razgovarao o dodatnim potencijalima za razvoj trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, kao i o saradnji u oblasti veterinarske i fitosanitarne kontrole, te tehnološkim inovacijama koje bi u znatnoj meri unapredile standarde poljoprivredne proizvodnje u obe zemlje.

Predsednik Vučić je istakao da je Ruska Federacija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da je obim razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u stalnom porastu.

Sagovornici su ocenili da je saradnja na izuzetno visokom nivou.

„Ukupna vrednost robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Republike Srbije i Ruske Federacije tokom 2020. godine iznosila je 480,7 miliona USD, što predstavlja povećanje od 10% u odnosu na vrednost razmene u 2019. godini i rekordan nivo razmene u poslednjih jedanaest godina“, istakao je predsednik i dodao da Srbija želi dalji rast robne razmene, ali i da se ukupni izvoz iz Srbije u naredne tri godine poveća na najmanje 1.5 milijardi dolara.

Predsednik Vučić i ministar Patrušev su konstatovali da bi osnivanje zajedničkih kompanija u cilju nastupa na trećim tržištima donelo izuzetno veliku korist za obe strane, budući da Srbija i Ruska Federacija imaju vrhunske proizvode kojima bi mogle da pokriju dobar deo potražnje na globalnom tržištu.

Predsednik je takođe posebno naglasio značaj saradnje u oblasti nauke i tehnoloških inovacija između dve zemlje, kao i potrebu da se i u ovoj oblasti primene najviši svetski standardi.

Related posts

Vučić uputio saučešće Frank-Valteru Štajnmajeru i Angeli Merkel

Zorana Stekovic

Danas skoro 6.000 zaraženih korona virusom

Mirjana Popović

Uskršnja čestitka gradonačelnika i predsednika Skupštine

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija